Društvo Hepatos potpisalo EASL otvoreno pismo

Hrvatsko društvo za bolesti jetre potpisalo je otvoreno pismo “10 Asks to Improve Liver Cancer Care in Europe “(10 zahtjeva za poboljšanje skrbi za pacijente s rakom jetre u Europi) koje je pripremilo European Association for the Study of the Liver.

Vodeće stručno udruženje za istraživanje bolesti jetre uputilo je ovaj dokument predstavnicima najviših europskih institucija (Europskoj Komisiji, Parlamentu i Vijeću) pozivajući ih da razmotre potrebe:

  • pojačanja probira: što ranije otkrijemo rak jetre, to ga možemo bolje liječiti.
  • osiguravanja jednakog pristupa za sve: bez obzira na podrijetlo, svaki pacijent trebao bi imati pristup optimalnim informacijama, mjerama i liječenju.
  • veće prevencije: većina slučajeva raka jetre može se spriječiti, potrebna je veća svijest o povezanim čimbenicima rizika.

U tom kontekstu the European Association for the study of the liver (EASL) je Predsjednici EU Komisije Ursuli Von der Leyen predstavnicim EU Parlamenta te ostalim dionicima donošenja javnih odluka uputio sljedećih 10 zahtjeva za poboljšanje raka jetre njege u Europi:

1. EU i države članice trebaju osigurati odgovarajuću razinu svijesti, prevenciju, i standarde upravljanja rakom jetre u svim regijama i zemljama članicama. Ključni elementi na ovom putu uključuju obrazovanje i podizanje svijesti, posebno među zdravstvenim djelatnicima, pacijentima i obiteljima, rizičnim skupinama, predstavnicima javnog sektora i šire javnosti.

2. EU i države članice trebale bi osigurati bolji pristup liječenju bolesnika s rakom jetre u svim državama članicama EU. Bitan prvi korak prema sukladno/ jednako visokim standardima skrbi diljem Europe je implementacija strukturiranih puteva pacijenata koji uključuju dijagnostiku, liječenje i praćenje na međusektorski način (bolnička, ambulantna i kućna njega).

3. Strukturirani putovi pacijenata (vidi gore 2.) moraju biti utemeljeni na suvremenim i sveobuhvatnim znanstvenim dokazima. Dakle, EU i države članice trebaju potaknuti poboljšanje interdisciplinarne suradnje predstavnika hepatologije, onkologije i drugih relevantnih disciplina.

4. EU i države članice također trebaju poticati sve relevantne stručnjake i prateća stručna tijela i organizacije kako bi zajednički razvili kliničke smjernice upravljanja liječenja raka jetre (liječenje i prevencija) na temelju najopsežnijih znanstvenih dokaza.

5. Pacijenti i njihove obitelji trebaju imati neograničen pristup informacijama, zdravstvenom  sustavu, liječenju i mjerama za poboljšanje kvalitete života, bez obzira na njihovu životnu situaciju i etničko porijetlo. EU i države članice trebale bi smanjiti postojeće nejednakosti i osigurati da svi pacijenti s rakom jetre mogu imati pristup istim visokim standardima njege.

6. Neke bolesti jetre, npr. virusni hepatis B i C, konzumacija alkohola te bezalkoholna bolest masne jetre povezane su s visokim rizikom od raka jetre. Rano otkrivanje kritično je za te pacijente. Stoga bi EU i države članice trebale dodati rak jetre na njihov popis shema probira, barem za pacijente s temeljnim čimbenicima rizika. Uz to, postojeći programi pružaju mogućnost ranog otkrivanja jetre bolesti treba iskoristiti gdje je to moguće. [npr. probir uzoraka za hepatitis C korištenjem testiranja na lokacijama primarne skrbi, koje bi odgovaralo SZO programu za HCV koji ima za cilj eliminaciju hepatitisa do 2030. Te time preventirajući i HCC.]

7. Rak jetre nastaje kao odgovor na okolišne rizike i kao posljedica temeljne bolest jetre. Stoga bi EU i države članice trebale provesti preventivne mjere koje uključuju: strategije utemeljene na dokazima za alkohol i pretilost, Cijepljenje protiv hepatitisa B, edukacija o riziku i označavanju alkoholnih proizvoda kao kancerogena.

8. Visoki standard skrbi u EU temelji se na visokoj razini znanosti i istraživanja. Da bi se nadalje zadržali ovi standardi i potaknuli poboljšanja, bitno je zajedničko prikupljanje podataka u svim državama članicama. EU i države članice trebaju podržati uspostavljanje posebnih registara pacijenata za rak jetre. Prikupljanje tih podataka olakšalo bi nadzor, istraživanje i sveukupno zbrinjavanje bolesnika s karcinomom jetre.

9. Osim toga, temeljna istraživanja i dalje su ključni element za poboljšanje ishoda kod pacijenta s rakom jetre. Još uvijek je potrebno prikupiti dodatna znanja o etiologiji, entitetima rijetkih oblika raka jetre, markere i dijagnostiku koja bi mogla olakšati rano otkrivanje čak i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. EU i države članice trebale bi podržati takva istraživanja, projekte i suradnje uspostavljanjem platformi na razini EU-a s ciljem dijeljenja podataka i zatvaranja jaza između medicinskog znanja i kliničke prakse.

10. Europski plan borbe protiv raka idealna je platforma za provedbu svih akcija gore navedeno. Za neposrednu dobrobit svih pacijenata, molimo Europsko Povjerenstvo da hitno pozove sva relevantna znanstvena društva, stručnjake i grupe pacijenata da se aktivno uključe u 9 pitanja.

Orginalni dokument možete vidjeti ovdje

 

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)