Predsjednik Milanović primio predstavnike Hrvatskog društva za bolesti jetre povodom Mjeseca borbe protiv raka jetre

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Hrvatskog društva za bolesti jetre „Hepatos“, povodom Mjeseca borbe protiv raka jetre. Svake godine tijekom listopada Hepatos dodatno svojim aktivnostima pokušava osvijestiti javnost o prednostima ranog otkrivanja te bolesti.

Na sastanku su predstavnici Hrvatskog društva za bolesti jetre „Hepatos“ informirali predsjednika Milanović o tome kako je rak jetre šesta najčešća vrsta raka na svijetu i četvrti vodeći uzrok smrti povezane s rakom te da u Hrvatskoj, u prosjeku, godišnje oboli oko 480 osoba. Istaknuli su kako im je cilj tijekom listopada – Mjeseca borbe protiv raka jetre – što jasnije artikulirati najnovije informacije prikupljene tijekom nedavno održanog stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem tijekom kojeg je ukazano kako rak jetre predstavlja sve veći javnozdravstveni problem, kako globalno tako i u Hrvatskoj, gdje se broj novootkrivenih bolesnika upeterostručio u odnosu na stanje prije 20 godina.

Predsjedniku je ovom prigodom, u ime hrvatskih pacijenata s bolestima jetre, uručeno otvoreno pismo “10 Asks to Improve Liver Cancer Care in Europe “(10 zahtjeva za poboljšanje skrbi za pacijente s rakom jetre u Europi). European Association for the Study of the Liver, vodeće stručno udruženje za istraživanje bolesti jetre uputilo je ovaj dokument predstavnicima najviših europskih institucija (Europskoj Komisiji, Parlamentu i Vijeću) pozivajući ih da razmotre potrebe:

  • pojačanja probira: što ranije otkrijemo rak jetre, to ga možemo bolje liječiti.
  • osiguravanja jednakog pristupa za sve: bez obzira na podrijetlo, svaki pacijent trebao bi imati pristup optimalnim informacijama, mjerama i liječenju.
  • veće prevencije: većina slučajeva raka jetre može se spriječiti, potrebna je veća svijest o povezanim čimbenicima rizika.

Na sastanku u Uredu predsjednika bili su predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre “Hepatos” mr. sc. Tatjana Reić, volonteri Društva dr. Mira Baras i Ante Reić, te predstavnice podružnice Grada Zagreba i Zagrebačke županije Koraljka Polak Živković i Marija Tomek. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Fotografije: Ured Predsjednika RH, Dario Andrišek

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)