Hepatos održao MedTalk pod nazivom „Nealkoholna masna bolest jetre – tiha epidemija“

26. listopada, 2021., u povodu  Mjeseca borbe protiv raka jetre, Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“ bilo je domaćin ovogodišnjeg MedTalk-a, pod nazivom „Nealkoholna masna bolest jetre - tiha epidemija“, koji se organizirao virtualno.

Video snimku panel diskusije možete vidjeti ovdje

Objavu za medije možete vidjeti ovdje

Izjave panelista možete vidjeti ovdje

Važnost primarne i sekundarne prevencije HCC-a kroz rano otkrivanja i redovito praćenje bolesnika koji imaju predisponirajuće čimbenike za razvoj kronične bolesti jetre s naglaskom na bolesnike s NAFLD-om bila je tema MedTalk-a kojoj su se odazvali vodeći stručnjaci RH na području bolesti jetre kako bi razmijenili znanja i iskustva te izradili prijedlog skice puta HCC bolesnika kroz zdravstveni sustav. Izrada ovog dokumenta odgovor je na potrebe bolesnika kako bi im se olakšalo suočavanje s HCC dijagnozom u trenutku kad je postavljena.

Oboljeli od hepatocelularnog karcinoma često nemaju znakove bolesti sve do uznapredovalog stadija kada nije moguća primjena nikakvih metoda koje bi rezultirale izlječenjem već preostaju samo sustavno liječenje ili palijativna skrbte se nameće potreba što ranijeg dijagnosticiranja . Kako se većina uzroka ciroze i raka jetre može prevenirati, nužno je raditi na upoznavanju stanovništva s čimbenicima rizika, promicati zdrav način života i identificirati bolesnike pod rizikom koji moraju ući u sustav praćenja radi ranog otkrivanja raka jetre.

O samoj bolesti, faktorima rizika, znakovima bolesti, koje ipak neki oboljeli primijete te važnosti što ranijeg otkrivanja, razgovarali su sljedeći govornici:

  • doc. dr. sc. Mario Šekerija - voditelj Registra za rak RH i voditelj Odjela za maligne bolesti HZZJZ
  • prof. dr. sc. Neven Ljubičić - predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva 
  • prof. dr. sc. Ivica Grgurević - pročelnik Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu, KB Dubrava
  • dr.med. Tomas Matić, v.d. pročelnika Dnevne bolnice Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac KB Merkur
  • dr. med. Vjekoslava Amerl Šakić – KoHOM
  • prof. dr. sc. Stjepko Pleština – predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb
  • mr. sc. Tatjana Reić – predsjednica Hrvatsko društva za bolesti jetre„Hepatos“

Poznata hrvatska zdravstvena novinarka Hrvatske televizije gđa. Ruža Ištuk moderirala je diskusiju u kojoj su kao sudionici prisustvovali članovi Društva „Hepatos“ i drugih udruga bolesnika, KOHOM-a, Hrvatskog gastroenterološkog društva, Hrvatskog društva za internističku onkologiju, Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma, Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC).

Kroz panel diskusiju uvaženi stručnjaci prezentirali su rezultate trenutnog stanja iz prakse, podijelili svoja znanja i savjete te sagledali kako trenutna COVID-19 situacija utječe na daljnje korake vezane uz probir, prevenciju i rano liječenje HCC-a. (za više detalja molim vidjeti Dodatak 1.- Izjave panelista)

Tako je u ime domaćina skup otvorila mr.sc. Tatjana Reić ističući važnost ove teme za oboljele, kako se bolesnici snalaze jednom kad je postavljena dijagnoza te kako im olakšati put kroz zdravstveni sustav nakon dijagnoze, dok je doc.dr.sc. Mario Šekerija iznio epidemiološke podatke iz Registra za rak RH a koji ukazuju na činjenicu da je u Registru trenutno preko 50% bolesnika s rakom jetre nepoznatog stadija bolesti te nužnost boljeg fokusa i pračenja NAFLD pacijenata.

Predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva prof. Neven Ljubičić, osvrnuo se na primarnu i sekundarnu prevenciju s posebnim osvrtom na populaciju s NAFLD-om nakon kojeg se prof. Ivica Grgurević nadovezao predstavljajući smjernice za praćenje NAFLD, te ulogu novih metoda u praćenju bolesnika s NAFLD-om.

Dr. Tomas Matić v.d. pročelnika Dnevne bolnice Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac KB Merkur govorio je o NAFLD-u kod bolesnika s dijabetesom te se osvrnuo na prevenciju razvoja fibroze jetre/ciroze/HCC-a.

Liječnica obiteljske medicine dr. Vjekoslava Amerl Šakić istaknula je važnost ranog prepoznavanja i dijagnosticiranja bolesti, kako prepoznati rizične bolesnike (debljina, dijabetes, MetS, hipertenzija) u ordinacijama obiteljske medicine te njihova suradnja sa sekundarnom i tercijarnom zdravstvenom zaštitom.

Predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb prof. Stjepko Pleština upoznao nas je s posljedicama neodgovarajućeg praćenja rizičnih bolesnika i otkrivanjau kasnim stadijima bolesti na cijeli zdravstveni sustav i društvo u cjelini navodeći: Mene posebno veseli suradnja koju smo uspostavili među ustanovama gdje doista možemo pružiti vrhunsku skrb i u Hrvatskoj koje nas ne treba biti sram ni pred najrazvijenijim zemljama. Sistemsko liječenje je napredovalo ali još uvijek kaska za ranijim stadijima HCC-a. Dakle naglasak treba staviti na ranije otkrivanje u fazi kad je bolest izlječiva..“

Mogućnosti liječenja raka jetre značajno su poboljšane u posljednjim godinama, stoga je rana dijagnoza kritičan korak za smanjenje smrtnosti od raka jetre, kao i osvještavanje javnosti o važnosti prevencije te ranog liječenja raka jetre.

Prije samog zaključka diskusije okupljeni su donijeli zaključke i preporuke prikazane u Putu bolesnika u svrhu što bolje informiranosti šire javnosti o važnosti ranog otkrivanja i redovitog praćenja bolesnika, koji imaju predisponirajuće čimbenike za razvoj  kroničnih bolesti jetre a posljedično tome i za razvoj HCC-a.

Video snimku panel diskusije možete vidjeti ovdje

Objavu za medije možete vidjeti ovdje

Izjave panelista možete vidjeti ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)