Roche REPEAT studija

ROCHENovoobjavljena studija, objavljena u Annals of Internal Medicine pokazuje da ponovna terapija Pegasysom (peginterferon alfa-2a) omogućuje hepatitis C pacijentima drugu šansu za izlječenje.

Rezultati ispitivanja pokazuju da će se pacijenti koji pozitivno reagiranju na ponovno liječenje moći biti detektirani već nakon 12 mjeseci, što i pacijentima i liječnicima rano ukazuje na veliku vjerojatnost uspješnog liječenja.

“Dok je značajan napredak u liječenju hepatitis C pacijenata omogućio velikom broju izlječenje, velik dio njih ipak ne postigne uspjeh pri prvom liječenju”  Dakle, postoji dosta pacijenata kojima hitno trebaju alternativne opcije liječenja, izjavio je Donald Jensen, glavni istraživač REPEAT-a, profesor i direktor Liver Diseases pri University of Chicago Hospital u Chicagu. “Primjenjujući Pegasys i ribavirin kombinaciju kroz 72 tjedna na pacijentima koji imaju teže lječivi genotip virusa, nakon što prethodni tretman nije polučio rezultat, vjerojatnost izlječenja je sad značajno uvećana.

Dijelom vođeni rezultatom ove studije, EU komisija je ovjerila Pegasys (peginterferon alfa-2a) kao lijek za ponovni tretman pacijenata s hepatitisom C. Pacijentima koji imaju genotip 1 virusa, koji su prvobitno liječeni kombinacijom pegiliranog inerferona i ribavirina, preporuča se ponovno liječenje peginterferonom alfa-2a na produženi period od 72 tjedna. Taj peginterferon je prvi i jedini kojeg se odobrava za liječene na period do 72 tjedna. Za sve druge pacijente koji su prethodno liječeni, preporuča se tretman od 48 tjedana.

Standard za hepatitis C pacijente je kombinacija pegilirani interferon i ribavirin. Kod hepatitisa C, produženi virološki odgovor (SVR) na liječenje interferonom, budući da je povezan s eliminacijom HCV infekcije i poboljšanjem kod jetrenog oboljenja, je široko prihvaćen kao izlječenje. Kod otprilike 50% pacijenata s genotipom 1, koji je najteži oblik oboljenja, te kod 20-30% pacijenata  s genotipovima 2 ili 3, terapija ne bude uspješna iz prve.   

REPEAT studija

Obuhvaćajući 950 pacijenata iz Europe, sjeverne i južne Amerike REPEAT (REtreatment with PEgasys in pATients Not Responding to Peg-Intron Therapy) studija je napravljena da bi se ispitalo da li tretman jačeg intenziteta s većom inicijalnom dozom Pegasysa u kombinaciji s ribavirinom, i/ili dužim trajanjem liječenja, može povećati uspješnost terapije kod pacijenata koji nisu reagirali na zadnjih 12 tjedana ™ (peginterferon alfa-2b) plus ribavirin, i koji nisu prekidali terapiju zbog negativnih hematoloških pojava.

Rezultati su pokazali da fiksna doza nije pridonijela uspješnosti, no kod pacijenata koji su ponovo primali peginterferon alfa-2a  tokom 72 tjedna , šansa za uspješno liječenje je bila dvostruko veća, za razliku od onih koji us primali terapiju 48 tjedana (16% naspram 8%). Nadalje, studija je pokazala da je od 17% pacijenata koji su reagirali nakon 12og tjedna (reakcija definirana kroz HCV RNA nivo manji od 50 IU/mL), njih 57% postiglo izlječenje, naspram svega 35% onih koji su bili na terapiji samo 48 tjedana.

“Ovo je značajan korak naprijed. Sad znamo da pacijenti koji imaju nedetektabilni nivo hepatitisa C nakon 12 tjedana, imaju dobre šanse da budu izliječeni kombinacijom Pegasysa i ribavirina. Mogućnost da predvide uspjeh nakon samo 3 mjeseca će dati i liječnicima, i pacijentima dodatno ohrabrenje kad budu razmatrali da li ponovo pokušati terapiju.” izjavio je profesor Jensen.

Terapija peginterferonom alfa 2a plus ribavirin je bila prilično dobro podnošena tokom trajanja ove studije. Nepovoljne pojave su se pojavljivale u istom omjeru kao kod pacijenata koji su bili prvobitno liječeni. Daljnja analiza 72-tjednog tretmana u REPEAT studiji je pokazala povoljniji omjer poboljšanja/rizik, nego kod 48-tjedne terapije. Najčešće nus-pojave su bile: simptomi kao kod prehlade, premorenost, depresivna stanja i hematološke abnormalnosti.

Izvor: www.roche.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)