Biokemijski marker za ne-invazivnu procjenu primarne bilijarne ciroze

World Journal of GastroenterologyBiopsija jetre sa iglom se koristi kao „zlatni standard“ za procjenu fibroze jetre i stadija primarne bilijarne ciroze (PBC). Zbog mogućih komplikacija kod ove procedure kako za liječnika tako za pacijenta, odluka o provođenju biopsije jetre nije beznačajna. Zbog toga znanstvenici pokazuju sklonost uvođenju ne-invazivne metode procjene stupnja oboljenja jetre.

Istraživački članak objavljen 7. veljače u World Journal of Gastroenterology obrađuje tu temu. U literaturi istraživačkog tima predvođenog Tamarom Alempijevic pronađena je značajna statistička korelacija između stadija PBC i AST, APRI, ALT/trombicita, AST/ALT, ALT/AST i ALT/Chol omjera. Najveća senzibilnost i specifičnost je pokazana kod AST/ALT u području pod ROC* od 0.660

Na osnovi tih rezultata su zaključili kako korištenje biokemijskih markera i njihovih omjera u kliničkoj procjeni PBC kod pacijenta može smanjiti, ali ne i isključiti potrebu za biopsijom jetre.


*ROC - Receiver Operating Characteristic

 Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)