U Zadru održan okrugli stol na temu „ Međusektorska suradnja u prevenciji i dijagnostici virusnih hepatitisa“

Zadra okrugli stol na temu „Međusektorska suradnja u prevenciji i dijagnostici virusnih hepatitisa“22. 09. 2009. godine u Zadru organizirali smo zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Zadra okrugli stol na temu „Međusektorska suradnja u prevenciji i dijagnostici virusnih hepatitisa“.

Okrugli stol dio je aktivnosti projekta „Dostupnom uslugom do zadovoljne zajednice: Info-hep centar na ratom pogođenim područjima Zadarske županije“ kojeg provodimo, uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u sklopu Projekta socijalno-gospodarskog oporavka financiranog od strane Svjetske banke.

Moderatorica okruglog stola bila je Željana Buntić - Pejaković, koja je ujedno i voditeljica ovog projekta.
Uvodničari su bili:  
 - dr. med. Zoran Škrgatić, spec. psih. ravnatelj ZJZ Zadra,
 - mr.sc. Tatjana Reić, predsjednica naše udruge,
 - mr. sc. Alan Medić dr. med. spec. epidemiolog, voditelj Službe za epidemiologiju ZJZ Zadra
 - prof. dr. sc. Miro Morović, specijalist infektolog u Općoj bolnici Zadar.
U raspravi su također sudjelovali:
 - dr. Mladen Mavar, liječnik u Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu i predsjednik  Povjerenstva za suzbijanje i prevenciju ovisnosti Zadarske županije
 - dipl.ing. Jakov Vidović, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra.
 - dr. sc. Velimir John, dr. med. iz  ZJZ Ličko-senjske županije
 - dr. med. Ivanka Matas, spec. mikrobiolog, voditeljica Odjela za crijevne i parazitarne bolesti ZJZ Zadra
 - dr. med. Marija Pupić Bakrač, spec. epidemiolog,  iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZJZ Zadra
 - gospodin Klaudio Vidaić, dopredsjednik HVIDR-e Zadar
 - gospodin Siniša Kabić, predsjednik udruge „Porat“,  udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizacij


Okrugli stol je uvodnom riječi otvorila moderatorica Željana Buntić Pejaković, koja je ukratko iznijela specifične ciljeve projekta PSGO-a, a dr. Zoran Škrgatić je u ime domaćina Zavoda za javno zdravstvo pozdravio prisutne.

Predsjednica udruge  „Hepatos“ mr.sc. Tatjana Reić održala je kratku prezentaciju o našoj udruzi i projektu PSGO-a,

Dr. Alan Medić iznio je rezultate dosadašnjih aktivnosti  provođenja  projekta na području gradova Benkovca, Obrovca, Gračaca i Knina, gdje je organizirano 8 Info-hep centara na terenu i 5 javnih akcija screeninga na virusne hepatitise i HIV u sklopu kojih je testirano 418 osoba. Od ukupnog broja testiranih osoba, nije pronađena nijedna osoba pozitivna  na hepatitis B i HIV, dok je 6 osoba pozitivno na virus hepatitisa C. Dr. Medić je pohvalio suradnju udruge „Hepatos“ i ZJZ Zadar i kazao kako je to odličan primjer međusektorske suradnje koji bi trebalo kontinuirano provoditi i u drugim dijelovima Hrvatske.

Prof. dr. sc. Miro Morović kazao je da se od 1993. u Zadarskoj bolnici nalazi oko 30 oboljelih od hepatitisa godišnje, a ni danas se ta brojka nažalost ne mijenja. „Životna dob tih bolesnika je oko 37 godina i najčešće se javljaju u poodmakloj fazi bolesti, a oko 50 % ima početnu cirozu jetre.“ rekao je dr. Morović i ukazao na velik broj neotkrivenih bolesnika, zbog čega je provođenje ovakvih akcija nužna potreba.

Dr. Marija Pupić Bakrač također je iznijela činjenicu da je samo u Zadarskoj županiji među ovisničkoj populaciji čak 45% zaraženo virusom hepatitisa C, što svakako upućuje na hitne intervencije kako u državnom tako i u civilnom sektoru.

Gospodin Klaudio Vidaić istaknuo je kako su branitelji svakako rizična skupina kad je u pitanju hepatitis C, posebno oni koji su od početka sudjelovali u Domovinskom ratu jer se krv na hepatitis C počela testirati u travnju 1993. godine. U tom slučaju bi 380 članova HIVDR-e, koji su primili transfuziju u tom razdoblju, moglo biti zaraženo ovim virusom, a da toga nisu svjesni. Stoga pozdravlja poziv i prijedlog Hepatosa da se održi predavanje braniteljskoj populaciji uz mogućnost testiranja.

Dr. Velimir John prisjetio se uspješne suradnje „Hepatosa“ i Gradskog ureda za zdravstvo, rad socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba još iz 2006. godine u provođenju zajedničke kampanje besplatnog testiranja na hepatitis C. Dobar odaziv građana pokazao je  kako su ovakve javno-zdravstvene kampanje vrlo važne da bi se građane potaknulo na pravovremeno testiranje, čime bi se povećao broj izlječenja i spriječila mogućnost širenja te bolesti. „Spomenuti projekt upravo je primjer dobre prakse uspješne međusektorske suradnje između javnog i civilnog sektora čiji je osnovni problem nedostatak kontinuiteta“, kazao je dr. John, s čime su se složili svi sudionici okruglog stola.

Zaključci  izneseni na Okruglom stolu mogu se svesti pod zajednički nazivnik zadovoljstva dosadašnjom, ali i potrebe za intenziviranjem  suradnje između zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva koja bi trebala biti obostrana i kontinuirana, a projekt u sklopu kojeg je i održan ovaj Okrugli stol uspješan je model koji će se ponuditi i u ostalim županijama diljem Hrvatske.

 {morfeo 9}

Svjetski dan hepatitisa 2024

28. srpnja 2024, Svjetski dan hepatitisa NACIONALNA KAMPANJA – „Vrijeme je za akciju“ Imamo samo jedan život i samo jednu jetru. Hepatitis može uništiti oboje. Stoga „Hepatitis ne može čekati“ Svake...

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)