Testiranjem na hepatitis C i HIV u splitskom zatvoru obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

U četvrtak 01. srpnja 2010. godine naša udruga  je, u suradnji s dr. Dijanom Nonković iz Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, organizirala testiranje na hepatitis C i HIV u splitskom zatvoru Bilice, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Među pedesetak pritvorenica i pritvorenika te zatvorskog osoblja na Bilicama, oko 14% osoba imalo je pozitivni rezultat na testiranje te im je tom prilikom pružena usluga savjetovanja vezanog uz HCV kroz rad našeg Info-hep centra na terenu.

Testiranje na hepatitis C je provedeno s OraQuick® Rapid HCV Antibody testovima koji su nedavno registrirani u Hrvatskoj, a s prvim kontigentom koji je stigao iz SAD-a, provelo se navedeno testiranje. Time su korisnici testiranja u splitskom zatvoru imali svojevrsni ekskluzivitet jer su prvi u Hrvatskoj testirani ovim visoko pouzdanim testovima kojima se iz uzorka sline može utvrditi kontakt s virusom HCV-a.

Testiranje na HIV provedeno je OraQuick Advance® Rapid HIV-1/2 Antibody testovima.

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježili smo i sudjelovanjem na okruglom stolu koji se održao u ponedjeljak 28. 06. 2010. godine u Splitu, u organizaciji Regionalne koordinacije organizacija civilnog društva iz područja suzbijanja zlouporabe opojnih droga Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)