Svjetski dan hepatitisa 2023

28. srpnja 2023, globalna zajednica predvođena Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) obilježava SVJETSKI DAN HEPATITISA kako bi se podigla svijest o virusnom hepatitisu.

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „HEPATOS“ nositelj je nacionalne kampanje „Jedan život, jedna jetra“ koju, uz podršku prvog hrvatskog hepatitis ambasadora i nogometne legende IVANA GUDELJA, provodi u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ i Klinikom za infektologiju KBC Split, a uz potporu Ministarstva zdravstva i HZJZ.

Zdravlje jetre temeljno je za ljudsko zdravlje. Vrijeme je da eliminiramo virusni hepatitis kroz redovita testiranja i pravovremeno liječenje. Sloganom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) "Jedan život, jedna jetra" ovogodišnji će Svjetski dan hepatitisa naglasiti važnost jetre za zdrav život i potrebu prevencije virusnog hepatitisa, povećanja broja testiranja i liječenja kako bi se optimiziralo zdravlje jetre, spriječile bolesti jetre i postigli ciljevi globalne eliminacije hepatitisa do 2030.

Budućnost bez hepatitisa globalni je prioritet SZO i World Hepatitis Alliance (WHA) koji je samo ostvariv povećanjem broja dijagnosticiranih i liječenih osoba s Hepatitis B (HBV) i hepatitis C (HCV) infekcijom. S tim ciljem osmišljena je  World Hepatitis Alliance kampanja nazvana „Hepatitis ne može čekati“, u kojoj, već 5 godina, sudjeluje i Društvo Hepatos. Ovom kampanjom globalna hepatitis zajednica želi podsjetiti da, kako bi zadržali Europu na putu ka eliminaciji virusnih hepatitisa potrebno je „pronaći“ nedijagnosticirane pacijente i pravovremeno ih uključiti u sustav skrbi eng. link to care, kako planirana eliminacija ne bi ostala samo neostvareni san, koji utječe na stotine tisuća europskih građana uključujući i desetke tisuća građana Republike Hrvatske.

Posljednjih godina COVID-19 usporio je napredak globalnog odgovora na hepatitis. Budući da COVID-19 više nije hitna globalna zdravstvena opasnost, sada je vrijeme da damo prioritet svijetu bez hepatitisa i ispunimo globalne ciljeve za 2030. Sada je vrijeme da damo prioritet testiranju i liječenju kako bismo ostvarili svijet bez hepatitisa i ispunili naše ciljeve do 2030. godine.

Više o nacionalnoj kampanji posvećenoj osvještavanju hrvatske javnosti o problemima virusnih hepatitisa, možete pročitati ovdje

Objavu za medije možete pronaći ovdje

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)