Svjetski dan hepatitisa 2020

 „Budućnost bez hepatitisa“ globalni je prioritet

Za Svjetski dan hepatitisa 2020, Svjetska Zdravstvena Organizacija (SZO) se usredotočuje na ostvariv san -  budućnost bez hepatitisa i želi podsjetiti globalnu zajednicu da, kako bi zadržali Europu na putu ka eliminaciji virusnih hepatitisa čak i za vrijeme COVID-19 pandemije, neophodno je nastaviti pružati usluge testiranja, liječenja i skrbi te tako pokušati zadržati trenutno stanje, izbjegavati korake unazad kako ne bismo izgubili teško postignut zamah u eliminaciji virusnih hepatitisa.

Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS, provođenjem nacionalne kampanje već sedamnaestu godinu za redom obilježava Svjetski dan hepatitisa eng. World Hepatitis Day (WHD)* koji se u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj, od 2011. godine obilježava 28. srpnja te ujedinjuje svjetsku hepatitis zajednicu kako bi pro aktivno djelovala utječući na stvarne promjene u svojim lokalnim sredinama.

Društvo Hepatos i ove godine provodi nacionalnu kampanju posvećenu osvještavanju hrvatske javnosti o problemima virusnih hepatitisa, a 28 srpnja pružamo uslugu PCR testiranja na hepatitis C.

  • nacionalna kampanja u zdravstvenim ustanovama, javnom prijevozu i društvenim mrežama
  • suorganizacija Simpozija na Infektološkoj klinici u Zagrebu s održanim predavanjem
  • tradicionalno upućeni dopisi svim političarima i zastupnicima kako bismo im skrenuli pozornost na probleme ali i napretke u eliminaciji virusnih hepatitisa.
  • 28. Srpnja: PCR testiranje na HCV povodom Svjetskog dana Hepatitisa 2020

Globalno, 325 milijuna ljudi živi s kroničnim hepatitisom B i C od kojih su, prema procjenama Centra za analizu bolesti (CDA), 26.000 hepatitis B i 23.600 hepatitis C pozitivni građani Republike Hrvatske. Ove zaraze su važan javnozdravstveni problem jer mogu rezultirati cirozom i rakom jetre što uzrokuje do 1.4 milijuna smrti globalno, a u Europi oduzimaju 168.500 života svake godine. Većina tih smrtnih slučajeva mogla se spriječiti pravovremenim testiranjem i liječenjem, a u slučaju hepatitisa B, cijepljenjem.

Bez pronalaženja nedijagnosticiranih i njihovog uključivanja u sustav skrbi eng. link to care, planirana eliminacija ostat će samo neostvareni san, koji utječe na desetke tisuća građana Republike Hrvatske.

Pročitaj više:

Objava za medije

 

 

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)