SVJETSKI DAN HEPATITISA

SVJETSKI DAN HEPATITISA

Sad kad je Svjetski dan hepatitisa iza nas, ponosni smo predstaviti vam sve aktivnosti koje smo proveli na nacionalnom i europskom nivou i njihove rezultate.

P119005625. srpnja, Zagreb -  Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa započelo je konferencijom za medije u muzeju Mimara. Na konferenciji su sudjelovali Ministar zdravlja, prof. dr. sc. Rajko Ostojić, voditeljica ureda WHO u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak,  voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa, prof. dr. sc. Adriana Vince te predstavnici European Liver Patients Association, predsjednica mr. sc. Tatjana Reić i izvršni direktor dr. Stanimir Hasardzhiev. Na ovoj konferenciji za medije izvršni direktor ELPA-e premijerno je predstavio edukativne spotove o hepatitisu A, B i C koji su izrađeni povodom Svjetskog dana hepatitisa.

P1190047Neposredno nakon održane konferencije za medije u suradnji s dr. Jelenom Boneta iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i prof. dr. sc. Adrianom Vince iz Klinike za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ ispred muzeja Mimara organizirali smo javnu akciju kojom smo građanima omogućili besplatno/anonimno testiranja na HCV i pregled jetre elastografijom.


 

P120010826. srpnja, Zagreb – već tradicionalno sudjelovali smo na stručnom Simpoziju na Klinici za   infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu povodom Svjetskog dana hepatitisa 2013. Na simpoziju smo sudjelovali s predavanjem predsjednice udruge mr.sc. Tatjane Reić na temu „Uloga pacijenata u kreiranju nacionalne hepatitis strategije: kako koristiti Euro Hepatitis Care Index“.
P1200089Na naš poziv izvršni predsjednik ELPA-e dr. Stanimir Hasardzhiev održao je predavanje na temu „Challenges of the EU states in assuring acces to screening, diagnosis and treatment of hepatitis“ čime je okupljenima prenio saznanja o izazovima s kojima se susreću zemlje EU u osiguravanju dijagnosticiranja i liječenja hepatitisa.
I ove godine Hepatos je bio prisutan s izložbenim štandom na kojem je predstavljen i dijeljen naš promotivni materijal, brošure, letci, plakati.

 

934669 328513007283862 1990653589 n27. srpnja, Zrće – treću godinu za redom smo organizirali javnu akciju na plaži Zrće kako bismo mlade osvijestili o problemu virusnih hepatitisa.
1075809 328514923950337 732777631 nPosjetiteljima plaže Zrće omogućili smo besplatno/anonimno testiranje na HCV i pregled jetre elastografijom kako bismo građanima i posjetiteljima otoka Paga omogućili bezbolan pregled jetre koji je inače dostupan samo u Zagrebu.
Za vrijeme trajanja javne akcije posjetiteljima smo dijelili edukativno-promotivne materijale udruge Hepatos (brošure, letci, majice, baloni, prezervativi).
Na akciji su sudjelovali liječnici/stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Splita, Rijeke, Dom zdravlja Novalja i gradsko poglavarstvo, te volonteri udruge Hepatos.


P123010929. srpnja, Split – U sklopu projekta „INFO-HEP CENTAR – prekograničnom suradnjom do lako dostupnih zdravstvenih i socijalnih usluga“ naša udruga je, u suradnji s dr. Brankom Jurčević Zidar, dr. Magdom Pletikosa Pavić i dr. Dianom Nonković iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dr. med. Draganom Ledinom iz Kliničkog bolničkog centra Split te udrugom CroMSIC u ponedjeljak 29. srpnja 2013. godine, organizirala javnu akciju  povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa.P1230118
Svim zainteresiranima bilo je omogućeno besplatno/anonimno testiranje na HCV i pregled jetre elastografijom. Rezultat akcije je 40 osoba koje su testirane na HCV i  kojima je napravljen pregled jetre elastografijom.


Javne akcije obilježavanja ovogodišnjeg svjetskog dana hepatitisa održane su  u organizaciji Hrvatske Udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa „Hepatos“ i Saveza oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske (SOH RH), pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ureda WHO u RH, European Liver Patients' Association (ELPA) i World Hepatitis Aliance (WHA). Dio su globalne kampanje s ciljem osvješćivanja o virusnim hepatitisima i željom da javnost potaknemo na testiranje i ranu dijagnostiku bolesti, jer je to najučinkovitiji način suprotstavljanja ponekad i smrtonosnim posljedicama.


Na akcijama su sudjelovali  voditeljica Referentnog centra za hepatitise Ministarstva zdravlja, liječnici/stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Splita, Zadra, Rijeke i Zagreba, Dom zdravlja Novalja i gradsko poglavarstvo, European Liver Patients Association, udruga CroMSIC te volonteri udruge Hepatos.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)