Savez oboljelih od hepatitisa zagovara potrebe pacijenata u ministarstvu zdravstva

Savez oboljelih od hepatitisa u ministarstvu zdravstva U Zagrebu je 07. 09. 2007. održan sastanak u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi na kojem su sudjelovali predstavnici Saveza oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske:
Mr. sc. Tatjana Reić, Jadranka Vrsalović, Nevenka Bistrički-Elčija i Mirsad Mehulić.
Predstavnike Saveza primio je pomoćnik ministra Renato Mittermayer, dr. med.
Sastanku su također nazočili: načelnica Odjela za lijekove i medicinske proizvode Romana Katalinić, dr. med., dr. Dunja Skoko-Poljak te predstavnik HZZO-a, dr. med. Tihomir Strizrep, pomoćnik direktora za zdravstvenu zaštitu.
Na početku sastanka predstavnici Saveza još jednom su zahvalili predstavnicima MZSS-a i HZZO-a na svemu što je dosad učinjeno za oboljele od hepatitisa u Hrvatskoj, poglavito u 2007. godini (uvođenje obveznog HBV cjepiva u dojenačkoj dobi, svi genotipovi HCV-a imaju jednak pristup najučinkovitijoj terapiji). Posebice je istaknut trud HZZO-a u praćenju svjetskih trendova u liječenju svih bolesti, pa tako i hepatitisa.

Međutim, hepatitis pacijenti i dalje imaju poteškoća u ostvarivanju prava na liječenje. Broj pacijenata kojima je odobreno liječenje u ovoj godini manji je od očekivanog i smatra se da je dinamika donošenja rješenja mnogo sporija nego prošle godine. Osim toga, prema novim smjernicama, svi oboljeli trebaju priložiti potvrdu da ne konzumiraju drogu i alkohol zadnjih 12 mjeseci i psihijatrijski nalaz čime se prema mišljenju SOH-a zadire u područje ljudskih prava. Dodatno otegotna okolnost je i to što cijela procedura prikupljanja potrebnih nalaza može potrajati godinu dana. Predstavnici Saveza smatraju da bi u HZZO-u trebali biti fleksibilniji u pridržavanju smjernica izrazivši sumnju da bi iduće godine moglo biti predviđeno manje novca u fondu za posebno za skupe lijekove, ako se ove godine ne potroši sav predviđen novac.

Savez oboljelih od hepatitisa u ministarstvu zdravstva

Što se tiče dinamike odobravanja rješenja za liječenje, Dr. med. Tihomir Strizrep istaknuo je da je glavni uzrok tome nepotpuna medicinska dokumentacija koja dodatno usporava sam postupak. Osim toga, do rujna ove godine zaprimljeno je već 430 zahtjeva, što je više od ukupnog broja u prošloj godini. U skladu s tim, preporučuje se da pacijenti urgiraju kod svog liječnika specijaliste pri slanju dodatne dokumentacije, a samu proceduru olakšalo bi slanje kopije kartona liječnika opće prakse. Iz nje bi bilo razvidni podaci o eventualnoj ovisnosti i psihičkim problemima.

Predstavnici Saveza također su predložili izmjenu postojećih smjernica te zatražili pružanje još jedne šanse "relapserima" i "non-responderima", kao i starijima od 65 godina, ukoliko to dozvoli i preporuči njihov liječnik specijalist.

Pomoćnik ministra Renato Mittermayer, dr. med. zaključio je sastanak obećavši da će MZSS tražiti očitovanje struke vezano uz prijedloge za izmjenu smjernica (liječenje pacijenata starijih od 65 godina, kao i relapsera i non-respondera). Dr. Mittermayer smatra da će informatizacija zdravstva olakšati dostupnost o broju zaraženih i liječenih u Hrvatskoj, ali te brojke će predstavljati 20-30% manje od realne slike, čemu najviše doprinosi društvena stigma koja prati oboljele od hepatitisa.
Pohvalio je rad Saveza, posebice udruge HULOH "Hepatos" istaknuvši kako je to jedna od rijetkih udruga u Hrvatskoj koja se bori za prava svojih članova.

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)