Rezolucija o borbi protiv virusnih hepatitisa – višegodišnji napori urodili plodom


{flv width="170" height="170" autostart="false" align="center" img="videos/vijesti/2009/2009_05_20_Hrvatski_Sabor_Stjepan_Milinkovic_shorter.jpg"}vijesti/2009/2009_05_20_Hrvatski_Sabor_Stjepan_Milinkovic_shorter{/flv}
{flv width="170" height="170" autostart="false" align="center" img="videos/vijesti/2009/2009_20_05_Hrvatski_Sabor_Zeljko_Jovanovic_shorter.jpg"}vijesti/2009/2009_20_05_Hrvatski_Sabor_Zeljko_Jovanovic_shorter{/flv}


Veliko nam je zadovoljstvo što možemo obavijestiti liječene i oboljele od hepatitisa ali i cijelu hrvatsku javnost, da su saborski zastupnici 22. 05. 2009. godine, na 11. sjednici Hrvatskog sabora, jednoglasno podržali prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb o donošenju Rezolucije o borbi protiv virusnih hepatitisa.

Riječ je o prvoj zdravstvenoj rezoluciji prihvaćenoj u Hrvatskoj. Rezolucijom se predlaže da se osiguraju jednaki uvjeti za dijagnosticiranje i liječenje u svim županijama, da se u liječenje uključe i nevladine udruge te da se zakonskim propisima bolesnicima s hepatitisom B i C omogući pravo na rad, kao i da se u borbu protiv hepatitisa uključe i lokalne zajednice. Naglašeno je da treba poboljšati sustav prijavljivanja virusnog hepatitisa na razini primarne zdravstvene zaštite, ali i u bolnicama. Predloženo je i da se unaprijedi krvna kontrola uvođenjem novih metoda prihvaćenih u Europskoj uniji.

Zahvaljujemo se prof. dr. Andriji Hebrangu i posebno prof. dr. Rajku Ostojiću što su prepoznali važnost ove problematike kao i naše višegodišnje napore u koje je uloženo puno volonterskog rada, te su kao vodeće osobe saborskog Odbora za zdravstvo stavili ovu temu na dnevni red.

Podsjećamo, 10. 03. 2009. godine održana je 19. (tematska) sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskog sabora na temu: "Problemi virusnog hepatitisa u Republici Hrvatskoj" na kojoj je prihvaćen prijedlog Rezolucije. Na sjednici je, uz ostalih 50-ak sudionika, sudjelovala i predsjednica naše udruge mr. sc. Tatjana Reić koja je, uz zahvalu na prepoznavanju važnosti problematike virusnih hepatitisa, istaknula kako je upravo „Hepatos“ pokrenuo otvorenu debatu o prisutnosti bolesti u RH i o kvaliteti skrbi za oboljele od hepatitisa, do tada izrazito zanemarene skupine.

Kao prva hrvatska udruga, koja je pokrenula otvorenu raspravu o kvaliteti skrbi za oboljele od hepatitisa, kontinuirano smo u našem višegodišnjem radu zagovarali i lobirali za donošenje Nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa.
Svake smo se godine, prilikom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa, pismeno obraćali svim saborskim zastupnicima.
Prošle smo godine uputili saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb poziv za donošenje  Deklaracije o hepatitisu po uzoru na Deklaraciju o hepatitisu C usvojenu u Europskom parlamentu 2007.godine i iniciranje izrade Nacionalnog programa za prevenciju, ranu dijagnostiku i liječenje hepatitisa.
Na Svjetski dan zdravlja prošle godine točnije 07.04.2008. uz potporu  Referentnih centara MZSS-a za kronične bolesti jetre i RC za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa, organizirali smo i okrugli stol na tu temu, a svim članovima Vlade RH i saborskim zastupnicima uputili smo 12 zahtjeva za podršku globalne inicijative stavljanja pod nadzor virusnih hepatitisa i poboljšanja položaja oboljelih od hepatitisa u Hrvatskoj.

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)