Održana javna tribina „što su pacijenti dobili/izgubili novim listama lijekova“

Koalicija udruga u zdravstvuU organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu, 26. svibnja, u prostorijama Centra za ljudska prava, održana je javna tribina na temu: „Što su pacijenti dobili/izgubili novim listama lijekova“ na kojoj je bio i predstavnik udruge Hepatos. Moderator rasprave je bio Mario Harapin dr. med., a stručna izlaganja su održali prim. mr.sc. Ante Barada, dr.med., spec. neurolog, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac, prof. dr sc. Dalibor Krpan, spec. internist, opća bolnica „Sveti Duh“ i  prof. dr.sc. Rajko Ostojić, spec. gastroenterolog. U nastavku prenosimo u potpunosti priopćenje KUZ-a.

 Uvodno je dr.sc. Mensura Dražić, predsjednica KUZ-a, objasnila razloge zbog kojih se o listama lijekova govori u okviru rasprava posvećenih dostupnosti lijekova i ortopedskih pomagala. KUZ je prije donošenja prijedloga lista lijekova u veljači 2009. organizirao konferenciju za medije kako bi se ukazalo na mogućnost da neki lijekovi izostanu s lista jer se nisu uklopili u referentne cijene HZZO-a. Za očekivati je da Povjerenstvo za lijekove HZZO-a kvartalno unosi izmjene i nadopune lista kako je predviđeno Pravilnikom.

Dr. Tea Strbad, predstavnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, prezentirala je postupke formiranja osnovne i dopunske liste lijekova na temelju kojih osiguranici ostvaruju svoja prava i način izračuna referentne cijene lijeka.

U izlaganjima pozvanih uvodničara naglasak je stavljen na mogućnosti uvođenja zadovoljavajućeg liječenja postojećim dostupnim lijekovima ili potrebu izmjena u listama lijekova.

a) Prim.mr.sc. Ante Barada naglasio je kako u vremenu medicine temeljene na dokazima smjernice EFNS-a (Europske federacije neuroloških društava) predstavljaju osnovu racionalnog farmakološkog liječenja neuropatske boli. Gotovo svi lijekovi bitni za liječenje neuropatske boli registrirani su u Hrvatskoj, no nažalost za tu indikaciju niti jedan lijek nije na osnovnoj ili dopunskoj listi lijekova HZZO-a.
b) Prof. dr.sc. Rajko Ostojić napominje da je liječenje hepatitisa C dobro riješeno u skladu sa svjetskim smjernicama, ali problem hepatitisa B i dalje postoji. Širenje hepatitisa B bilo bi djelotvornije spriječeno stavljanjem na liste nekih novih lijekova koji su registrirani u RH, a do sada nisu odobreni od strane HZZO-a. Velika su očekivanja za nadzor širenja hepatitisa zbog donošenje Saborske Rezolucije čemu je prethodila uspješna suradnja medicinske struke i civilnih udruga.
c) Prof. dr. sc. Dalibor Krpan smatra da je liječenje osteoporoze dobro pokriveno na obje liste lijekova, ali je nužna, kao dio liječenja, temeljita izobrazba građana kako bi u svakodnevnom životu uključili i druge elemente kojima se može utjecati na bolest i spriječiti teže posljedice bolesti (prehrana, tjelovježba,).


Uspješnosti tribine u velikoj je mjeri doprinio moderator Mario Harapin koji je postavljenim pitanjima usmjeravao i poticao raspravu. Kao zaključke rasprave može se istaknuti:

1. Uvažavajući mogućnosti dijela zdravstvenog proračuna za pokrivanje troškova lijekova nužno je nadopune i izmjene lista lijekova provoditi kvartalno u skladu s Pravilnikom.
2. Povjerenstvo za lijekove mora pri izmjenama lista tražiti i uvažavati preporuke struke i voditi računa o farmakoekonomskim pokazateljima za svaki od lijekova i dijagnoza.
3. Uštede postignute promjenama u listama usmjeriti na nove registrirane lijekove (primjerice lijek za rak štitnjače).
4. U HZZO-u uspostaviti i voditi registar oboljelih na nacionalnoj razini iz kojeg bi bile vidljive potrebe za lijekovima za pojedine bolesti.
5. U suradnji sa stručnim društvima donijeti Nacionalne programe i operativne planove na temelju smjernica stručnih društava.
6. Zbog osnaživanja organizacija civilnog društva u sustavu zdravstva uz ostale oblike uključivanja predstavnika civilnih udruga u tijela državne uprave uključiti predstavnika pacijenata u Povjerenstvo za lijekove.

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)