PREPOZNAJTE POSLJEDICE HEPATITISA C NA VAŠ ORGANIZAM

PREPOZNAJTE POSLJEDICE HEPATITISA C NA VAŠ ORGANIZAM

Hepatitis C je virusno oboljenje koje najviše uzrokuje upalu jetre, no posljedice oboljenja mogu se osjetiti svugdje u tijelu.

alt

Efekti Hepatitisa C na tijelo
Hepatitis C uzrokuje virus koji se prenosi krvlju zaražene osobe. Infekcija zatim uzrokuje upalni proces u jetri. Jetra obrađuje krv i filtrira toksine te tako sprječava moguća oštećenja Vašeg organizma. Jetra također proizvodi žuć koja omogućava probavljanje hrane te skladišti glukozu i vitamine. Upalni proces jetri otežava obavljanje ovih vitalnih funkcija. S vremenom, hepatitis C utječe na cijelo tijelo.

Prvi simptomi, kao što su umor ili žuta pigmentacija kože, mogu biti umjereni i olako zanemareni. Kronična infekcija može uzrokovati nastajanje rana na jetri (ciroza). Kako bolest napreduje mogu se javljati i drugi simptomi kao što su kožna oboljenja, poremećaji krvi te povišena tjelesna temperatura.

Dugoročno, hepatitis C može dovesti do značajnih oštećenja jetre, raka jetre te prestanka rada jetre. Pravovremeno liječenje može odgoditi ili čak spriječiti nastanak ozbiljne štete na jetri.

Probavni sustav
Zdrava jetra obavlja mnoštvo funkcija koje su iznimno važne za održavanje zdravlja. Jetra je odgovorna za proizvodnju žuči, spoja neophodnog za metabolizam masti. Tijelo skladišti žuč u žučnom mjehuru (žučnjaku) nakon čega je šalje u početni dio tankog crijeva (dvanaesnik). Žuč se tada miješa s kiselinom iz želuca, te probavnim enzimima iz gušterače, što omogućava crijevima apsorpciju nutrijenata u krvotok.

Hepatitis C može značajno umanjiti jetri sposobnost proizvodnje žuči. Upala žučnjaka može također uzrokovati osjet boli prilikom metabolizma masti. Zbog toga osobe koje boluju od hepatitisa C mogu osjećati bol u gornjem desnom predjelu abdomena. Uzrok boli može biti činjenica da se kao posljedica nakuplja tekućina u stomaku (ascites). Ascites nastaje zbog nemogućnosti oštećene jetre da proizvede albumin, supstance koja regulira količinu tekućine u stanicama. Neki od probavnih simptoma uključuju mučninu, povraćanje te gubitak apetita. Stolica može biti svijetla ili boje gline te urin može bit tamne boje.

Središnji živčani sustav
Kada jetra ne filtrira toksine iz krvi oni mogu uzrokovati oštećenja na centralnom živčanom sustavu, takozvana jetrena encefalopatija (zvana i portalnosistemska encefalopatija, hepatična encefalopatija ili hepatična koma). Takav slučaj može uzrokovati niz simptoma kao što su neugodan zadah, slabljenje motoričkih sposobnosti te smetnje kod spavanja. Suhoća očiju i usta se također ponekad povezuje s hepatitisom C. Povećanje količine toksina u mozgu može uzrokovati osjećaj zbunjenosti, zaboravljivost, nedostatak koncentracije te promjene ponašanja. Napredni simptomi uključuju nevoljno drhtanje (tremor), uznemirenost (agitacija), dezorijentiranost i nerazgovjetan govor, dok krajnji slučajevi mogu uzrokovati i komu.

Krvožilni sustav
Jetra filtrira toksine te ih uklanja iz Vašeg krvožilnog sustava. Također, jetra proizvodi proteine neophodne za zdravlje krvi te regulaciju zgrušavanja. Jetra sa oslabljenim funkcijama može uzrokovati probleme u cirkulaciji i povećanje krvnog tlaka u veni koja donosi krv u jetru (portalna vena). Takav slučaj može dovesti do hipertenzije koja može za rezultat imati prolazak krvi kroz alternativnu venu koja zatim može prsnuti (ako je premala) i dovesti do ozbiljnog unutrašnjeg krvarenja iz varikoziteta.

Jetra sa umanjenom funkcijom ne može u dovoljnoj mjeri izvući željezo iz krvi te ga skladištiti za kasniju upotrebu, što može uzrokovati anemiju. Zdrava jetra također pomaže pri konverziji šećera u glukozu koju zatim skladišti kao izvor energije. Prekomjerna koncentracija šećera u krvi može dovesti do rezistencije na inzulin ili dijabetes tipa 2. Testovi krvi mogu ukazati na prisutnost hepatitis C antitijela, što znači da ste izloženi zarazom hepatitisa C. U većini slučajeva potreban je još jedan test krvi da bi se sigurnošću moglo dijagnosticirati oboljenje hepatitisom C.

Koža, kosa i nokti (Integumentarni sustav)
Proteinska molekula zvana hemoglobin, a koju nalazimo u crvenim krvnim zrncima, odgovorna je za transport kisika i željeza kroz organizam. Željezo je neophodno pri održavanju funkcije stanica koje čine zdravu kožu, nokte i kosu. Bilirubin je također vrlo važna supstanca u hemoglobinu. Kada jetra nije u mogućnosti obavljati svoje zadaće, bilirubin se može gomilati u krvi te može promijeniti boju kože i bjeloočnice u žutu (žutica).

Endokrini i imunološki sustav
Endokrini sustav zadužen je za regulaciju hormona u Vašem tijelu. Štitnjača, kao dio endokrinog sustava, zadužena je za izlučivanje hormona u krvotok. Ponekad hepatitis C može uzrokovati poremećaj Vašeg imunološkog sustava tjerajući ga da napada i oštećuje tkivo štitnjače. To može prouzročiti pretjeran rad štitnjače (hipertireoza) što, nadalje, može uzrokovati poremećaje sna te gubitak tjelesne težine. Također, može uzrokovati i umanjenje rada štitnjače (hipotireoza) što se manifestira kao osjećaj tromosti, tj. nedostatka energije. Hipotireoza je učestalija kod žena prema podacima „The Hepatitis Trust“-a.

Cjelokupno zdravlje
Velik broj osoba zaraženih hepatitisom C uopće ne pokazuju nijedan od simptoma, pogotovo u ranijoj fazi napretka bolesti. Neki od njih žale se na nedostatak energije, povišenu tjelesnu temperaturu te bol koju ne mogu locirati.

Izvor

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)