Predstavljanje Mobilnog InfoHep Centra nakon održane sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na temu "Virusni hepatitis u Republici Hrvatskoj - problemi i prijedlozi za njegovo rješavanje"

Zagreb - Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je tematsku sjednicu o temi "Virusni hepatitis u Republici Hrvatskoj - problemi i prijedlozi za njegovo rješavanje".

U uvodnome obraćanju predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović istaknuo je da je u RH prepoznat ovaj javnozdravstveni i socijalni problem donošenjem Rezolucije o borbi protiv virusnih hepatitisa u Hrvatskome saboru 22. svibnja 2009. Rezolucijom se ističe ulaganje u zdravlje kao ključnu strategiju uz poticanje zdravstvenoga prosvjećivanja i edukacije te potreba osiguranja jednakih uvjeta dijagnosticiranja i liječenja virusnih hepatitisa u svim županijama.

– Od donošenja rezolucije prošlo je šest godina te danas možemo biti zadovoljni pomakom u svim segmentima, a posebice je važan aspekt povećanja financijskih sredstava za liječenje virusnih hepatitisa koji je za  2014. iznosio više od 34 milijuna kuna, dok je za 2009. iznosio 15 milijuna kuna, kazao je predsjednik Odbora Jovanović.
 
Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik istaknuo je važnost današnje tematske sjednice kao i nužnost pokretanja nacionalnog plana prevencije, posebice hepatitisa C.
 
Ravnateljica Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin predstavila je službene podatke za RH prema kojima najmanje 65.000 osoba ima kronični virusni hepatitis B ili C, hepatitisom B kronično je inficirano 25.000 osoba, a hepatitisom C oko 40.000 osoba. Poljičanin je podsjetila na važnost uvođenja cjepiva protiv hepatitisa B kojim se od 2007. cijepi sva novorođenčad u RH, a od 1999. do 2007. cijepljenje je bilo obvezno za učenike 6. razreda osnovnih škola.
 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ Adriana Vince izložila je aktualnosti u skrbi za oboljele od virusnih hepatitisa te podsjetila na važnost definiranja Nacionalne strategije i akcijskih planova u sljedećih nekoliko mjeseci. Adriana Vince upozorila je na nedovoljnu svjesnost o problemu u općoj i medicinskoj javnosti, nedostatno prepoznavanje rizika te potrebu pravovremenoga otkrivanja zaraženih.
 
Dražen Hoffmann uime GONG-a i Koraljka Polak Živković uime Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa „HEPATOS“ predstavili su cjelovitu nezavisnu analizu javne politike borbe protiv virusnih hepatitisa koju je pripremio istraživački centar GONG-a, a u sklopu projekta „ InfoHep Centar-prekogranična suradnja do lako dostupnih zdravstvenih i socijalnih usluga“. Upozorili su na izostanak provođenja prevencije na razini lokalnih javnozdravstvenih institucija, od probira, osvještavanja javnosti, do redovitoga rada na smanjenju štete i edukacije rizičnih populacija.
 
Nakon sjednice na Trgu sv. Marka predstavljen je Mobilni InfoHep Centar, prerađeno kombi vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. U tom vozilu liječnici regionalnih Zavoda za javno Zdravstvo pružaju usluge testiranja (sa sada na HCV, a u budućnosti na sve spolno i krvlju prenosive bolesti) te vode službenu evidenciju o pozitivnim osobama kako bi se prikupili podatci za registar. Testiranja se provode brzim testovima, što znači da korisnici rezultate na obavljene pretrage mogu dobiti za od 20 do najviše 40 minuta. Za sada su testiranja najviše namijenjena osobama koje su bile ili jesu u rizičnom ponašanju; uživateljima opojnih droga, bivšim ili sadašnjim, zatvorenicima i veteranima.

 

 

 

 

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)