Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2020

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodijeljena je trojici znanstvenika koji su dali odlučujući doprinos u borbi protiv krvlju prenosivog hepatitisa, jednog od najvećih globalnih zdravstvenih problema, uzročnika ciroze i raka jetre kod ljudi širom svijeta.

Harvey J. Alter, Michael Houghton i Charles M. Rice zaslužni su za osnovna otkrića koja su dovela do identifikacije novog virusa, virusa hepatitisa C. Prethodno njihovom radu, otkriće virusa hepatitisa A i B bilo je presudan korak naprijed, ali većina krvlju prenosivih slučajeva hepatitisa ostala je neobjašnjena. Otkriće virusa hepatitisa C otkrilo je uzrok preostalih slučajeva kroničnog hepatitisa , omogućilo krvne pretrage i nove lijekove koji su spasili milijune života.

Otkriće virusa hepatitisa C od strane Nobelovaca prijelomno je postignuće u borbi protiv virusnih bolesti. Zahvaljujući njihovom otkriću, danas su dostupni pouzdani krvni testovi za virus kojima je, u velikom dijelu svijeta eliminiran rizik od hepatitisa prenesenog transfuzijom što je uvelike poboljšalo globalno zdravlje. Njihovo otkriće također je omogućilo brzi razvoj antivirusnih lijekova usmjerenih na hepatitis C te se, po prvi put u povijesti, bolest sada može izliječiti. Hepatitis C i dalje ostaje jedan od glavnih globalnih zdravstvenih problema, ali sada postoji prilika za globalnu eliminaciju bolesti.

Da bi se postigao taj cilj, bit će potrebni međunarodni napori koji olakšavaju testiranje krvi i čine antivirusne lijekove dostupnima širom svijeta.

 

Službenu objavu nagrade možete vidjeti ovdje

Službenu objavu za medije možete vidjeti ovdje

Dodatne informacije koje je objavilo Nobel Assembly pri  Karolinska Institutet možete vidjeti ovdje

 

Mobilni InfoHep Centar u Imotskom

Društvo Hepatos nastavilo je pruzati usluge Mobilnog InfoHep Centra u braniteljskim udrugama. Aktivisti Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos 11.11.2021 su odrzali javno zdravstvenu akciju Mobil...

Mobilni InfoHep Centar u Drnišu

Aktivisti Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos danas, 09.11.2021, su odrzali javno zdravstvenu akciju Mobilnog InfoHep Centra u suradnji s Udrugom 142. brigade HV u prostorijama HGSS-a Drniš....

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)