Mjesec borbe protiv raka jetre u Hepatos-u

Listopad je, a to znači - Mjesec borbe protiv raka jetre!

Rak jetre je 6. najčešća vrsta raka na svijetu i 4. vodeći uzrok smrti povezane s rakom, a u prosjeku u Hrvatskoj godišnje oboli oko 480 osoba.

Kronična bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa B i C, zlouporabom alkohola te nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) spadaju u jedne od glavnih čimbenika rizika. Rizik od razvoja raka jetre možete uvelike smanjiti sprječavanjem, ranim dijagnosticiranjem i pravovremenim liječenjem ovih bolesti.

Ako imate faktor rizika ili više čimbenika rizika, ne znači da ćete definitivno biti u opasnosti od razvoja raka jetre, ali prepoznavanje istih i razgovor s liječnikom pomoći će vam da preuzmete proaktivnu ulogu u upravljanju zdravljem jetre.

Hepatocelularni karcinom (HCC) predstavlja gotovo 90% svih slučajeva primarnog raka jetre, a 50% oboljelih od uznapredovanog hepatocelularnog karcinoma (HCC) neće živjeti dulje od jedne godine. Razlog ovako visoke smrtnosti uglavnom je u tome što se HCC kod većine pacijenata otkrije tek u kasnoj fazi jer oboljeli često nemaju znakova bolesti sve do uznapredovanog stadija, kada, nerijetko, liječenje više nije moguće već preostaje samo palijativna skrb.

Hepatos podržava napore svih zdravstvenih dionika kojima je cilj potaknuti osobe u povećanom riziku od pojave raka jetre da se jave svojim liječnicima i provedu testiranja i pregled za ovaj, jedan od najsmrtonosnijih oblika raka.

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)