Kako smo obilježili Svjetski dan hepatitisa 2010. godine

Zajedno s ostalim udrugama članicama Saveza oboljelih od hepatitisa RH, ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa u Republici Hrvatskoj provedeno je pod pokroviteljstvom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH i Ministarstva zdravstva i socijalne skrb. HULOH „Hepatos“ kao jedina hrvatska udruga članica European Liver Patients Association (ELPA) i kao povjerenik Svjetske zdravstvene organizacije za hepatitis C u Hrvatskoj, koordinirao je aktivnosti kampanje koja se provodila u Osijeku, Koprivnici, Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

  • 29. 04. 2010. godine u Ministarstvu zdravstva uručen Hepatitis Atlas – dokument kojeg je naručila Svjetska zdravstvena organizacija, a sadrži prve globalne podake o virusnim hepatitisima u svijetu. U ime Ministra domaćin sastanka bio je ravnatelj Uprave za medicinske poslove Vibor Delić, dr. med., kojem je predsjednica naše udruge mr. sc. Tatjana Reić uručila Atlas
  • upućeno 362 dopisa s prigodnim informativno-edukativnim materijalima, svim saborskim zastupnicima, liječnicima gastroenterolozima i infektolozima, ravnateljima zavoda za javno zdravstvo i predstavnicima medija, pozivajući ih na davanje potpore u obilježavanju Svjetskog dana hepatitisa i našem radu
  • 15. 05. 2010. organiziran info dan na Cvjetnom trgu u Zagrebu na kojem su članovi udruga iz Splita, Zagreba, Koprivnice i Rijeke na informativnim štandovima Saveza dijelili edukativne i promidžbene materijale
  • 19. 05. 2010. godine na stručnom simpoziju organiziranom povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, predsjednica naše udruge održala je predavanje „Hepatos National Focal Point WHO: Doprinos učinkovitijoj borbi protiv virusnih hepatitisa i destigmatizaciji oboljelih“. Osim predavanja bio je izložen i štand  s informativno-edukativnim materijalima
  • 19. 05. 2010. konferencija za medije organizirana je u Zagrebu zajedno s Referentnim centrom MZSS za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa pod pokroviteljstvom Ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Na konferenciji su, osim predsjednice naše udruge, sudjelovali i voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH, ravnatelj Infektološke klinike, voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa MZSS, voditelj Referentnog centra MZSS za kronične bolesti jetre, a moderirala je predstavnica gradskog ureda za zdravstvo.
  • 18. - 21. 05. 2010. edukativna predstava „Što mi može virus?“ - gostovanje u Rijeci, Zagrebu i Koprivnici za predstavnike lokalne uprave i samouprave, nadležnih tijela državne uprave, medicinske struke i medija, nastavnog osoblja i učenika. Na taj način smo ujedno i promovirali novi način pristupa općoj populaciji djece i mladih s ciljem prevencije virusnih hepatitisa.
  • Info dani na gradskim trgovima organizirani su 19. 05. 2010. u Rijeci i Koprivnici, a 22. 05. 2010. i u Splitu u sklopu Dana volonterskog rada. Na informativnim štandovima dijelili su se informativno-edukativne publikacije i promidžbeni materijali također i u Osijeku.
  • Udruga „Institut“ organizirala je 2 radionice u zatvoru u Puli te podijelila informativno-edukativne materijale u ambulantama u Domu zdravlja u Puli.
  • Među ukupno 44 medijska istupa, na televiziji, radiju, portalima i tiskovinama, posebno ističemo one u emisiji „Normalan život“, zatim na sam Svjetski dan hepatitisa u emisiji „Hrvatska uživo“ na 1. programu HTV-a te tv-priloge u udarnim informativnim emisijama svih televizijskih kuća s nacionalnom pokrivenošću.

Na 63. Godišnjoj Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije usvojena je 21. 05. 2010. prva globalna Rezolucija o virusnim hepatitisima na prijedlog Izvršnog odbora SZO. Usvajanjem Rezolucije hepatitis je i formalno postao svjetski zdravstveni problem, a obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa s višegodišnjim lobiranjem Svjetskog saveza za hepatitis, zasigurno je doprinijelo tome.


Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)