HZZO je odobrio trojnu terapiju za oboljele od hepatitisa C

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na 30. izvanrednoj sjednici održanoj 29. ožujka 2013. godine donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno - nove liste lijekova.


Trojna terapija (boceprevir uz pegilirani interferon alfa2a ili 2b uz ribavirin ) omogućen je za:

- liječenje relapsa bolesti kod bolesnika s kroničnim hepatitisom C genotipa 1 koji su imali medicinski dokumentiran relaps infekcije nakon primjene dvojne terapije

- liječenje parcijalnih respondera kod bolesnika s kroničnim hepatitisom C genotipa 1 koji su imali medicinski dokumentiran parcijalni virološki odgovor na prethodnu dvojnu terapiju

- liječenje non respondera ili nepoznatog ishoda prethodne dvojne terapije kod bolesnika u dobi 18-70 godina

- za bolesnike s kompenziranom cirozom (F4, Fibroscan>14.5 kPa)

Uvrštavanjem lijeka boceprevir na osnovnu listu lijekova hrvatski pacijenti su dobili mogućnost liječenja novim i učinkovitijim lijekom kojim im se povećava šansa za izliječenje.

Primjetili smo da ovom prilikom na osnovnu listu lijekova za istu indikaciju nije uvršten lijek telaprevir koji je dostupan u većini zemalja EU, čime stručnjacima u Hrvatskoj nije ostavljena mogućnost izbora najučinkovitijeg lječenja za njihove pacijente oboljele od kroničnog hepatitisa C G1 u okviru trojne terapije. Stoga apeliramo na Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da na osnovnu listu lijekova uvrste i lijek telaprevir, kako bi se liječnicima i pacijentima pružila mogućnost izbora najbolje terapije.

Molimo sve detaljnie podatke pogledajte na ovdje.


Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)