Hepatos uspješno okončao prvi Hrvatski tjedan jetre

Službenu stranicu događaja možete vidjeti ovdje

Video snimku prvog dana događanja možete vidjeti ovdje

Hrvatsko Društvo za bolesti jetre "Hepatos", u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom u periodu 09.-12.06.2021. organiziralo je, po prvi put ikad, Hrvatski tjedan jetre pod nazivom „Stari problemi u novoj COVID19 / post COVID19 eri“ s ciljem nastavljanja višegodišnjeg Hepatos-ovog djelovanja na ažuriranju informacija i obavještavanju zdravstvene zajednice, javnog sektora ali i šire javnost o problemima koje bolesti jetre, poput „tihih epidemija jetre“ (virusni hepatitis i masna jetra) te hepatocelularni karcinom (HCC) nameću društvu u cjelini.

U sklopu događaja održali smo:

  • dvodnevni međunarodni stručni sastanak s političkim ciljem:

  • Dan 1: “HCC kao rezultat nezadovoljenih potreba ”tihih epidemija jetre”” 9.06.2021., Zagreb

  • Dan 4: “NAFLD dan kao dio Hrvatskog tjedna jetre” 11.06.2021., Opatija

 

  • dvodnevnu javnu akciju s mobilnom klinikom - Mobilni InfoHep Centar:

  • Dan 2: Međunarodni NASH Day, 10.06.2021., Zagreb

  • Dan 3: Međunarodni NASH Day, 11.06.2021., Rijeka


 

Aktivnostima koje su se odvijale  u 3 hrvatska grada pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH, pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a događaji su dobili i službenu podršku The European Association for the Study of the Liver (EASL), pridružilo se 500+ sudionika iz 15 država sa 4 kontinenta. Važnost zdravlja jetre, koja sve više dolazi u fokus hrvatske javnosti, istaknuta je, ne samo izloženim rezultatima, podatcima i statistikama eminentnih predavača tijekom dvodnevnog međunarodnog stručnog sastanka, već i  velikim odazivom tijekom dvodnevne javne akcije Mobilnim InfoHep Centrom.

Obzirom  da činjenice ukazuju kako  nešto više od polovine svih smrtnih slučajeva u Hrvatskoj se može pripisati čimbenicima rizika povezanima s ponašanjem, među kojima su prehrambeni čimbenici, pušenje, konzumacija alkohola i nedovoljna tjelesna aktivnost, okupljeni stručnjaci iz najutjecajnih organizacija/institucija/društava (European Association for the Study of the Liver, Svjetska zdravstvena organizacija, HZJZ, Ministarstvo zdravstva, European Centre for Disease Prevention and Control, Hrvatsko gastroenterološko društvo, Hrvatsko društvo za medicinsku onkologiju, EASL International Liver Foundation, KB i KBCi (Merkur, Zagreb, Sestre milosrdnice i Rijeka) KOHOM, EU Public Health Alliance, Medicinski fakultet Zagreb,  Medicinski fakultet Haifa, Medicinski centar Tel-Aviv, Referentni centar za hepatitise MZRH, Task Force for Global Health, Center for Disease Analysis Foundation, Sveučilište Ljubljana, World Hepatitis Alliance, Global Liver Institut i dr.) su prikazali posljednje rezultate, usporedili iz prve ruke prikupljena izvješća o bolestima jetre, podjelili  trenutno dostupne informacije o utjecaju COVID 19 pandemije na bolesti jetre ali i mogućnosti i dostupnosti terapija za pacijente s bolestima jetre te ponudili svoja mišljenja, preporuke i prijedloge riješenja u svrhu širenja najnovijih informacija o bolestima jetre široj javnosti,  formiranja kvalitetnih preporuka i savjeta za buduće akcije i smjernice u svrhu djelovanja i sprječavanja daljnje patnje.

“HCC kao rezultat nezadovoljenih potreba tihih epidemija jetre”, međunarodni stručni skup s političkim ciljem na visokom nivou obilježio je prvi dan događanja prvog Hrvatskog tjedna jetre a održao se 09.06.2021. kao hibridni sastanak sudjelovanjem dijela sudionika virtualnim putem a dijela osobnim dolaskom u Hotel Dubrovnik u Zagrebu. Osim uvodnog dijela, tijekom kojeg su sudionici mogli čuti poruke Thomas Berga, podpredsjednika EASL-a, Ive Pejnović Franelić, novo imenovane voditeljice Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Republici Hrvatskoj, Ministra zdravstva RH Vilija Beroša te pismenu poruku Predsjednika RH Zorana Milanovića, sastanak je bio sastavljen od 3 sesije u koje nas je uveo prof. Stjepko Pleština.

Sesije su detaljnije prikazale trenutnu sliku HCC-a u Hrvatskoj, potrebu za multisistemskim praćenjem bolesti jetre, dotakle se političkih planova poput EU for Health 2021., ukazale na potrebu za daljnjim, pojačanim naporima hrvatske kao i globalne zajednice da, sukladno preporukama WHO Europe, ubrzaju svoj put ka eliminaciji virusnih hepatitisa, jednog od glavnih uzročnika HCC-a te dodatno skrenule pozornost na potrebu podizanja svijesti i jačanja napora o rastućem problemu masne jetre, posebice nealkoholne masne bolesti jetre kao i drugih jetrenih bolesti s obzirom da njihovo zanemarivanje može dovesti do daljnjih komplikacija poput karcinoma jetre, tj. hepatocelularnog karcinoma (HCC).

Predavači su se osvrnuli i na COVID-19 prijetnju za javno zdravlje, kojoj svakako treba posebna pažnja, no koja je ujedno ukazala i na važnost ne zapuštanja prethodnih dostignuća u javnom zdravstvu pogotovo u borbi protiv bolesti jetre te globalnim posljedicama koje su nastale zapuštanjem situacije tj. usporavanja i/ili vraćanja unazad što je u nekim dijelovima svijeta dovelo do gubitka teško postignutog zamaha u eliminaciji virusnih hepatitisa kao i drugih jetrenih bolesti.

 

Prof. Musić Milanović je ukazala na potrebu poboljšavanja prehrambenih navika u Hrvatskoj obzirom da je gotovo je svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj 2017. bila pretila, što je više od prosjeka EU-a (18 % u odnosu na 15 %). A pogotovo zabrinjavajući su podatci  o povećanju stope prekomjerne težine i pretilosti među djecom. Obzirom da više od polovine odraslih osoba (54 %) ne jede voće svakodnevno, a i konzumacija povrća je na vrlo niskoj razini jer gotovo 45 % odraslih ne jede povrće svakodnevno, do nužnog poboljšanja neće doći bez značajne promjene svijesti šire javnosti.

Obzirom da su prioriteti, kako EU tako i Republike Hrvatske, određeni u smislu prevencije raka kojeg uzrokuju infekcije (poput hepatitisa C), tako napori ka postizanju cilja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) tj. eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. pridonose ostvarivanju tog prioriteta. To se može postići samo pojačanim naporima u području prevencije, probira i dostupnosti terapija.

 

U skladu s tim, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana nealkoholne masne jetre organizirane su i javnozdravstvene akcije mobilnom klinikom Mobilnim InfoHep Centrom - medicinskim vozilom opremljenim za pružanje usluga na terenu. 10 lipnja 2021, na sam dan Međunarodnog dana nealkoholne masne jetre, uz podršku i u suradnji s uredom za zdravstvo Grada Zagreba i stručnjacima KB Merkur na Cvjetnom trgu u Zagrebu, kao i sutradan 11 lipnja  u suradnji s KBC Rijeka na Korzu u Rijeci, široj javnosti su ponuđene usluge Mobilnog InfoHep Cetra odnosno pregled jetre transientnom elastografijom uređajem FibroScan®, testiranja na hepatitis C brzim testovima iz sline, te savjetovanja.

Javno obrazovna kampanja Međunarodnog dana nealkoholne masne jetre po prvi put se obilježila 12. lipnja 2018. godine s ciljem povećanja vidljivost te hitnosti edukacije šire javnosti o bolestima nealkoholne masne jetre koji pogađaju više od 115 milijuna ljudi širom svijeta.

Organizacijom ovih vrlo uspješnih događaja Društvo Hepatos je jasno pokazalo da Hrvatska može predvoditi ovaj dio Europe u zdravlju jetre i brizi za pacijente s bolestima jetre te raditi na podizanju svijesti i jačanju zdravstvenih napora u prevenciji karcinoma jetre odnosno hepatocelularnog karcinoma (HCC).

Kako bi što jasnije proširili najnovije informacije do svih dionika, ovogodišnja događanja su, kao suorganizatori, podržali Hrvatsko gastroenterološko društvo, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju, Hrvatsko onkološko društvo, Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma, Referenti centar Ministarstva zdravstva za dijagnostiku i liječenje virusnog hepatitisa te Referenti centar Ministarstva zdravstva za dijabetes a sastancima su sudjelovali ključni dionici iz Republike Hrvatske koji imaju dodirne točke s HCC-om, virusnim hepatitisom i masnom jetrom, ugledni međunarodni dionici te lokalni stručnjaci usko vezani uz područje liječenja bolesti jetre.

Realizacija ovog događaja omogućena je potporom dobivenom od: Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Grada Zagreba i (abecednim redom): Bayer d.o.o., Global Liver Institute, Medicopharmacia d.o.o., MSD d.o.o., Providens d.o.o., Roche Hrvatska, d.o.o.

Izvještaj događaja možete pročitati ovdje

Službenu stranicu događaja možete vidjeti ovdje

Video snimku prvog dana događanja možete vidjeti ovdje

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)