Hepatos domaćin MedTalk panel diskusije „Rak jetre – tihi ubojica“ panel diskusiju

Povodom Mjeseca borbe protiv raka jetre, Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“ bilo je domaćin četvrtog MedTalk-a, pod nazivom „Rak jetre – tihi ubojica“, koji se 28. listopada, 2020. organizirao virtualno, a zabilježio je dosad najveću zainteresiranost i posjećenost od skoro 300 sudionika.

Video snimku panel diskusije možete vidjeti ovdje

Objavu za medije možete vidjeti ovdje

Izjave panelista možete vidjeti ovdje

Tijekom panel diskusije govorilo se o hepatocelularnom karcinomu (HCC), koji predstavlja otprilike 90% svih slučajeva primarnog raka jetre, a koji je u porastu i u Hrvatskoj s prosječno 480 oboljelih na godišnjoj razini. Gotovo 50% bolesnika s uznapredovanim HCC-om neće živjeti dulje od godine dana nakon postavljanja dijagnoze. Razlog ovako visoke smrtnosti uglavnom je u tome što se HCC kod većine pacijenata otkrije tek u kasnoj fazi jer oboljeli često nemaju znakova bolesti sve do uznapredovanog stadija, kada, nerijetko, liječenje više nije moguće već preostaje samo palijativna skrb.

O samoj bolesti, faktorima rizika, znakovima bolesti, koje ipak neki oboljeli primijete te važnosti što ranijeg otkrivanja, razgovarali su sljedeći govornici:

  • dr. sc. Mario Šekerija - voditelj Registra za rak RH i voditelj Odjela za maligne bolesti HZZJZ-o
  • prof. dr. sc. Tajana Filipec Kanižaj - pročelnica Zavoda za gastroenterologiju, Klinike za unutarnje bolesti KB Merkur
  • prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović – voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZZJZ-o
  • prof. dr. sc. Neven Ljubičić - predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva
  • dr. med. Nataša Ban Toskić - predsjednica KoHOM-a
  • prof. dr. sc. Stjepko Pleština – predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb
  • mr. sc. Tatjana Reić – predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre „Hepatos“

Poznata hrvatska zdravstvena novinarka Goranka Jureško moderirala je diskusiju u kojoj su kao sudionici prisustvovali članovi Društva „Hepatos“ i drugih organizacija oboljelih, KOHOM-a, Hrvatskog gastroenterološkog društva,  Hrvatskog društva za internističku onkologiju, Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC).

Kroz panel diskusiju uvaženi stručnjaci prezentirali su rezultate trenutnog stanja iz prakse, podijelili svoja znanja i savjete te sagledali kako trenutna COVID-19 situacija utječe na daljnje korake vezane uz HCC.

Tako je u ime domaćina skup otvorila mr.sc. Tatjana Reić ističući važnost ove teme za oboljele posebice kada je u pitanju visoka, najčešće neopravdana, stigmatiziranost jer se bolesti jetre najčešće izjednačuju s društveno neprihvatljivim i visoko rizičnim ponašanjima, dok je dr.sc. Mario Šekerija iznio epidemiološke podatke iz Registra za rak RH a koji ukazuju na činjenicu da je u Registru trenutno preko 50% bolesnika s rakom jetre nepoznatog stadija bolesti.

Prof. Tajana Filipec Kanižaj naglasila je kako je nealkoholna masna bolest jetre relativno zanemaren faktor rizika za koji se predviđa da će u budućnosti postati vodeći uzrok HCC-a stoga u Hrvatskoj, za sada, postoje 2 Ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre s oko 5.000 pacijenata, a prof. Sanja Musić Milanović istaknula je nezdravu prehranu s visokim udjelom šećera i masti te debljinu kao jedne od glavnih uzročnika nealkoholne masne bolesti jetre a posljedično tome i hepatocelularnog karcinoma.

Prof. Neven Ljubičić osvrnuo se na važnost praćenja bolesnika, koji su pod rizikom za razvoj ciroze, a posljedično i za razvoj HCC-a te mogućnosti, prednosti ali i nedostatke metoda za bolji probir, a dr. Nataša Ban Toskić ukazala je na ulogu liječnika obiteljske medicine u prevenciji rizičnih ponašanja te u ranom prepoznavanju i dijagnosticiranju bolest.  

S metodama liječenja i važnosti multidisciplinarnog pristupa upoznao nas je prof. Stjepko Pleština navodeći:Ako je igdje bitna multidisciplinarnost to je u bolesnika sa HCC-om, jer on nije samo zloćudna bolest već najčešće nastaje na prethodno oboljeloj jetri, što nama često ograničava mogućnosti liječenja. Prevencija i rano otkrivanje su temelj jer mogu ponuditi potencijalno izlječenje, dok optimalno i pravovremeno liječenje mogu utjecati na produljenje i na kvalitetu života naših bolesnika. Duboko sam uvjeren da je ekonomski opravdano uložiti u preventivne, screening programe za cijeli zdravstveni sustav.“

Sa  svrhom što bolje informiranosti šire javnosti o važnosti ranog otkrivanja i redovitog praćenja bolesnika koji imaju predisponirajuće čimbenike za razvoj kroničnih bolesti jetre, a posljedično tome i za razvoj HCC-a,  okupljeni su donijeli zaključke i preporuke kako slijedi:

1. Hepatocelularni karcinom, jedan od vodećih uzroka smrti povezane s rakom, posljednjih je godina u porastu.

2. Od ove agresivne vrste raka s ograničenim mogućnostima liječenja, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 480 osoba.

3. Osim zloupotrebe alkohola, hepatitis B i C te nealkoholna masna bolest jetre spadaju u jedne od glavnih čimbenika rizika.

4. Predviđa se da će nealkoholna masna bolest jetre, trenutno zanemarena, u budućnosti postati vodeći uzrok razvoja hepatocelularnog karcinoma.

5. Pretilost, koja počinje još u djetinjstvu, zajedno sa lošim prehrambenim navikama i neredovitom tjelesnom aktivnošću je važan rizični čimbenik za razvoj nealkoholne masne bolesti jetre, posljedično odgovorne za razvoj hepatocelularnog karcinoma.

6. Liječnici obiteljske medicine imaju važnu ulogu u edukaciji i praćenju bolesnika sa kroničnim bolestima jetre, koji su pod rizikom za razvoj ciroze i posljedično hepatocelularnog karcinoma.

7. Sustavno praćenje bolesnika i rano otkrivanje hepatocelularnog karcinoma su ključni za uspješne ishode liječenja tih bolesnika.

8. Oboljeli od hepatocelularnog karcinoma često nemaju znakove bolesti sve do uznapredovalog stadija, kada liječenje više nije moguće, već preostaje samo palijativna skrb i liječenje.

9. Ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre KB Merkur i KBC Rijeka imaju otvorene komunikacijske kanale s liječnicima obiteljske medicine i omogućuju redovito praćenje rizičnih bolesnika te rano otkrivanje hepatocelularnog karcinoma pomoću neinvazivnih metoda.

10. Ambulante za nealkoholnu masnu bolest jetre potrebno je organizirati i u drugim ustanovama

Video snimku panel diskusije možete vidjeti ovdje

Objavu za medije možete vidjeti ovdje

Izjave panelista možete vidjeti ovdje

 

 

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)