Hajdučka priča o nogometu, ali i o hepatitisu B

Hajdučka pričaU subotu 11.12. 2010. godine održana je promocija biografske knjige "Ivan Gudelj - Hajdučka priča". Autor knjige je splitski sportski novinar i publicist Blaž Duplančić.

U prepunom foajeu splitskog HNK bilo je više od 300 gostiju, a među govornicima bila je i predsjednica naše udruge mr. sc. Tatjana Reić.

Knjiga priča o nogometu, ali i o tome što je Gudelj prolazio i kako se borio s novim životnim izazovima, nakon što je obolio. U trenucima kada je cijela nogometna Europa pričala o jednom od najvećih nogometnih potencijala,  13. rujna 1986. godine Ivan Gudelj je zamijenjen na poluvremenu zbog iscrpljenosti, a uskoro mu je dijagnosticiran hepatitis B.

Iz ovog primjera vidimo da ta bolest doista ne bira. Možete biti sportaš i snažne fizičke konstrukcije, dakle osoba koja nije sklona rizičnom ponašanju; jednostavno nema nekog sigurnog pravila. Bolest može pogoditi bilo koga. I usprkos tako evidentnim činjenicama, opet imate stigmu u društvu.  
Kad poznata i uspješna osoba napravi istup i kaže kako je obolio, i kako se nosi s tom činjenicom i  s bolešću, to predstavlja dvostruku kvalitetu. Prvo, ruše se brane koje priječe da se javno govori o tome, briše se stigma, a drugo sam uspješan život usprkos oboljenju daje nadu i pozitivnu smjernicu za sve one koji se nađu u sličnoj poziciji.

Zahvaljujemo se gospodinu Gudelju, i novinaru gospodinu Duplančiću na ovoj biografiji jer mislimo da je svakako vrijedan dokument i da cjelokupni događaj ima veliku specifičnu težinu u sadašnjem trenutku, ali i u budućnosti.

{morfeo 31}

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)