Društvo Hepatos obilježilo 7. Međunarodni dan masne bolesti jetre

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“ obilježilo je 7. Međunarodni dan masne bolesti jetre u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ. Aktivisti i volonteri Društva „Hepatos“ ponudili su 13.06.2024. građanima Splita i okolice besplatne, bezbolne preglede jetre FibroScan® uređajem. Cilj aktivnosti bio je podizanje svijesti o sve zastupljenijem problemu današnjice – masnoj bolesti jetre te povećanje vidljivosti i nužnosti prevencije bolesti jetre.

Naša medijska kampanja "Djeluj odmah, pregledaj se danas!" povodom obilježavanja #fattyliverday privukla je brojne građane  da se pozivom na 0800 400 405 zapišu za pregled u Savjetovalištu Društva.

Aktivnosti su održane pružanjem usluga u Savjetovalištu za masnu jetru InfoHep Centra. Svim zainteresiranim osobama koje nisu stigle na preglede savjetujemo da nazovu besplatni InfoHep telefon 0800 400 405 od ponedjeljka do petka u vremenu od 10:00 do 14:00 kako bi dogovorili individualni termin.

Prvi Međunarodni dan masne bolesti jetre pokrenut je 12. lipnja 2018. s ciljem podizanja svijesti o NASH-u i mjerama koje osobe mogu poduzeti kako bi spriječile bolest. Društvo „Hepatos“ prvi je i jedini hrvatski partner Global Liver Institute (GLI), organizacije pod čijim vodstvom se drugog četvrtka u mjesecu lipnju okuplja više od 120 partnera u 55 država diljem svijeta. Od 2018. godine, organiziranjem različitih događanja, medijskih aktivnosti i kampanja na društvenim mrežama, „Hepatos“ uspješno koordinira obilježavanje ovog dana u Hrvatskoj u partnerstvu s Hrvatskim gastroenterološkim društvom.

Nedavno je HINA objavila podatak kako “svaki četvrti građanin ima nealkoholnu masnu jetru, zdravstveno stanje koje prvenstveno nastaje kao posljedica nezdrave prehrane i nekretanja.” Društvo Hepatos već godinama ukazuje na činjenicu da je nealkoholna masna jetra bolest 21. stoljeća, poznata i kao „tihi ubojica” jer godinama ne pokazuje simptome sve do faze kada bolest postaje teško izlječiva. Često biva nedijagnosticirana, ignorirana i podprijavljivana te, u slučaju dugogodišnjeg zanemarivanja i neliječenja, može dovesti do ciroze, raka jetre pa čak i potrebe za transplantacijom.

Masna jetra je raširen problem koji često ostaje neotkriven sve dok ne bude prekasno. Pogađa milijune ljudi širom svijeta, što dovodi do velikog broja propuštenih prilika za ranu intervenciju i prevenciju. Studije ukazuju na zabrinjavajući nedostatak u identificiranju pacijenata u riziku unutar zdravstvenog sustava koji možda nisu svjesni da imaju masnu jetru. Ne smijemo zanemariti tihi karakter ove bolesti jetre, zbog čega se Društvo zalaže za hitnu akciju.

Zdravstvena stanja kao što su pretilost, dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom povećavaju rizik od masne jetre, pa su ciljani napori za povećanje broja pregleda ključni. Promoviranjem važnosti pregleda i rane detekcije podižemo svijest i osnažujemo pojedince da prioritet daju zdravlju svoje jetre, čime se sprječavaju komplikacije kao što su ciroza i rak jetre. Rano prepoznavanje omogućava pravovremenu intervenciju i pristup odgovarajućim terapijama, što može smanjiti potrebu za transplantacijama jetre u budućnosti.

Međunarodni dan masne bolesti jetre okuplja liječnike, pacijente, zagovaratelje i druge stručnjake kako bi učinili dostupnijim najnovije informacije o tome kako spriječiti, dijagnosticirati i liječiti bolest masne jetre. Informirana javnost ključna je za smanjenje globalne prevalencije bolesti masne jetre. S tim ciljem pacijenti, njegovatelji, zdravstveni radnici, donositelji odluka i kreatori politika kao i svi ostali dionici okupljaju se kako bi razmijenili znanja i iskustva o napretku i djelotvornim načinima podrške pacijentima.

 

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)