Mobilni InfoHep Centar za za članove HVIDRA-e i Udruge 100%-tnih HRV. I skupine

U suradnji sa Klinikom za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ i Nastavnim Zavodom za Javnom Zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ za članove HVIDRA-e i Udruge 100%-tnih HRV. I skupine organiziramo testiranje na hepatitis C (tzv. brzim testovima iz sline) i bezbolan pregled jetre transientnom elastografijom.

Navedene usluge će se pružiti u sklopu aktivnosti Mobilnog InfoHep Centra, koje uz navedene usluge podrazumijevaju i informativno-savjetodavni razgovor sa liječnikom.

Akcija će se održati u nedjelju, 25. listopada od 14 sati u prostorijama Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, na adresi Trg žrtava fašizma 1 Zagreb.

Testiranje na HEPATITIS C provodi se sa Ora Quick brzim testovima iz sline koji očitavaju prisutnosti antitijela hepatitisa C.
Uzorak se uzima obrisom zubnih desni te se rezultat očitava nakon 20 do max. 40 minuta.

Tko se treba testirati?

Svi koji jesu ili su bili izloženi barem jednom od navedenog:
- Transfuziji krvi ili krvnih derivata prije uvođenja obveznog testiranja krvi (travanj 1993. godine)
- Korištenju zajedničkih igala i brizgalica prilikom korištenja opojnih droga
- Usputnom, slučajnom spolnom odnosu bez zaštite
- Tetoviranju, piercingu, akupunkturi ili elektrolizi - moguće izvršenim nesterilnim priborom
- Non A non B hepatitisu dijagnosticiranom prije 1989.g

* Minimalno 30 minuta prije pristupanja testiranju: ne konzumirate hranu, piće (alkohol, kavu i sl.), te žvakaće gume, ne koristite proizvode oralne njege (paste i vodice za pranje zubi i sl.)

 

Pregled jetre transientnom elastografijom provodi se aparatom FibroScan. Ovom pretragom na bezbolan način tijekom petominutnog pregleda mjeri se elastičnost i utvrđuje stupanj oštećenja jetre.
Tko se treba pregledati?

Svi koji budu imali pozitivan nalaz testiranja na antitijela hepatitisa C, odnosno svima koji to budu htjeli.
Elastografija (FibroScan®) - alternativa biopsiji jetre - neinvazivna je metoda procjene stupnja oštećenja jetrenog tkiva. Mjerenjem niskofrekventnog zvučnog vala koji se pomiče uzduž jetre, ovaj test bilježi brzinu kojom se zvučni valovi pomiču što korelira sa stupnjem jetrene fibroze. Što je gušće (fibroznije) tkivo, to se zvučni valovi brže miču. Osnovni nedostatak kod elastografije je što se ne može koristiti kod pacijenata koji imaju ascites ili su pretili. Kako su se u Zadarskoj županiji kao jedan od vodećih zdravstvenih problema pokazale upravo bolesti ovisnosti cilj ove akcije je upozoriti javnost na probleme koje zlouporaba droga ima za pojedinca i društvo, informirati građane o mjestima na kojima mogu potražiti pomoć, promicati zdrav način života i provođenja slobodnog vremena i sl.

 

 Sve navedene aktivnosti su povjerljive i besplatne. Za obavljanje pretraga nisu potrebni nikakvi identifikacijski dokumenti, osobni podaci ni uputnica.

 

 

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)