4. SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O HEPATITISU

WHAD 2007

KAKO SMO OBILJEŽILI 4. SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O HEPATITISU NA MEĐUNARODNOM NIVOU

  • Predsjednica udruge "Hepatos" mr. sc. Tatjana Reić sudjelovala je, kao potpredsjednica ELPA-e, u raspravi o hepatitisu koja se 01. 10. 2007. održala  u Europskom Parlamentu u Briselu. Raspravi su nazočili ugledni predstavnici iz svijeta politike i zdravstva, kao i predstavnici oboljelih od hepatitisa. Isti dan održana je i tiskovna konferencija.
  • Prioritet ELPA-e jest uvrštavanje rada na problematici hepatitisa u Strateški plan Europske Komisije 2009-2013 godine, odnosno Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti - ECDC (European Centre for Disease Control and prevention).

Letak - Testirajte se na HepatitisČetvrti Svjetski dan svjesnosti o hepatitisu obilježen je 01.10.2007. u Briselu panel diskusijom na visokom nivou u Europskom Parlamentu u Altiero Spinelli Building, Room 3G3 od 12.30 do 14.00 sati.
Uz predstavnike Europske asocijacije udruge pacijenata (ELPA) među kojima je bila i predsjednica HULOH "Hepatos" mr.sc.Tatjana Reić koja ujedno obnaša i funkciju potpredsjednice ELPA-e, u raspravi o hepatitisu, kao govornici, sudjelovali su i  uglednici iz svijeta politike i zdravstava:

  • Stephen Hughes zastupnik u EU Parlamentu
  • Nadine Piorkowsky, predsjednica ELPA - govorila je o Europskoj deklaraciji
  • Charles Gore koji je umjesto Samathe Rodick pročitao pismo njezine majke, nedavno preminule damme Anite Roddick
  • Prof. Jean-Michel Pawlotsky, znanstveni tajnik EASL-a (European Association for the Study of the Liver) - govorio je o hepatitisu C kao javno zdravstvenom problemu
  • Prof. Henrique Barros, portugalski ministar zdravstva i član predsjedništva EU - govorio je situaciji u Portugalu
  • Dr. Nikolai Mühlberger, University of Health Science, Medical Informatics and Technology, Hall i.T., Austria  - govorio je o rezultatima pan europskog hepatitis C projekta
  • Vincent Houdry, Europska komisija - odgovor Europske komisije na opasnost od hepatitisa C

Letak - Testirajte se na HepatitisCilj ELPA-e jest mobilizirati sve koji imaju utjecaja na kreiranje politike javnog mijenja, da potaknu rizične skupine na testiranje i dijagnosticiranje, jer samo rano otkrivanje bolesti povećava šanse za izlječenje. Stoga je nastojanje uvrštavanja rada na problematici hepatitisa u Strateški plan Europske Komisije 2009-2013., odnosno Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti - ECDC (European Centre for Disease Control and prevention) jedan od prioriteta. Kroz to razdoblje i RH bi trebala postati članicom EU što je dodatni poticaj na inzistiranju Hepatosa na kreiranju Nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa u Hrvatskoj.

Tiskovna konferencija ELPA u BriseluIsti dan, u vremenu 14.30 - 15.30 sati, u hotelu "Stanhope"u  Briselu održana je i tiskovna konferencija. Konferenciju je otvorila Nadine Piorkowsky, predsjednica ELPA-e te je pregledana video poruka nećaka pokojnog američkog predsjednika Christophera Kennedy Lawforda također oboljelog od hepatitisa C. Slijedili su govornici: Stephen Hughes  - zastupnik u EU Parlamentu, prof. Gerry Stimson - izvršni direktor IHRA (International Harm Reduction Network), dr Nikolai Mühlberger, prof. Jean-Michel Pawlotsky i Charles Gore (The Hepatitis C Trust) koji je pročitao pismo pokojne Anite Roddick u ime njezine kćeri Samanthe Roddick koja je zbog obiteljskih razloga bila spriječena nazočiti događanjima.                           
Nedavno preminula damme Anita Roddick bila je poznata svjetska dobrotvorka i podržavateljica hepatitis pacijenata. I sama je bolovala od hepatitisa C kojim je zaražena prije 30 godina pri porodu kćeri Samanthe. Na žalost, kad joj je dijagnosticiran hepatitis C već se bila razvila ciroza.

Cilj obilježavanja ovog dana je upravo globalna poruka svima koji bi mogli pripadati rizičnim skupinama, da se što prije testiraju. Me??utim, ako nacionalne vlade ne prepoznaju Hepatitis C kao javnozdravstveni problem, teško će se moći spriječiti njegovo širenje. Vrhunac smrtnosti povezanih s Hepatitisom C tek se očekuje.

Naime, prema Izvještaju EHRN - Euroasian Harm Reduction Network (prijašnji Central and Eastern European Harm Reduction Network - CEEHRN), u nekim europskim zemljama procjenjuje se da više od 90% ljudi koji su zaraženi Hepatitisom C, još uvijek nisu svjesni svoje bolesti (Njemačka, Poljska). Na taj način, osim što je za mnoge ljude povećan rizik od trajnog oštećenja jetre, također je povećana mogućnost od nesvjesnog prijenosa bolesti na druge ljude. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Hepatitis C je uzrok 500 000 smrtnih slučajeva godišnje u svijetu. Ovaj podatak odnosi se na 53 700 smrtnih slučajeva koji su direktno posljedica HCV-a, zatim više od 308 000 koji su posljedica raka jetre prouzročenim HCV-om, a jedan dio odnosi se na značajan postotak od ukupno 785 000 smrtnih slučajeva ciroze jetre. Imajući u vidu da mnogi slučajevi HCV-a nisu ni dijagnosticirani, ove brojke će vjerojatno biti još veće u budućnosti.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)