28 srpanj 2017 Svjetski dan hepatitisa

ELIMINACIJA virusnih hepatitisa do 2030:
u susret ostvarenju globalnog cilja Svjetske zdravstvene organizacije predstavljena skica hrvatske strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa 
 
Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS već četrnaestu godinu za redom obilježava Svjetski dan hepatitisa / World Hepatitis Day (WHD) koji se u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj, od 2011. godine obilježava 28 srpnja. Svjetski dan hepatitisa ujedinjuje svjetsku hepatitis zajednicu kako bi proaktivno djelovala utječući na stvarne promjene u svojim lokalnim sredinama. 
 
Aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa pod sloganom „NO Hep - Eliminirajmo hepatitis!“ usmjerene su pozitivnim promjenama u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju ovih bolesti, kako bi se doprinijelo postizanju glavnog cilja prve Globalne zdravstvene strategije 2016.–2021.: eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti. Aktivnosti uključuju poticanje pojedinaca, partnera i javnosti te izgradnju i jačanje političke volje za provedbu Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima koju je SZO usvojila na Općoj skupštini 2016. godine, akcijskog plana SZO regija Europa usvojenom u rujnu 2016 kao i  Globalnih ciljeva održivog razvoja UN, koji uključuju eliminaciju virusnih hepatitisa u narednih trinaest godina. 
 
Hepatos je kao centralni događaj svojih aktivnosti  početkom srpnja u suradnji sa SZO pod pokroviteljstvom Predsjednice Grabar - Kitarović a uz potporu Ministarstva Zdravstva organizirao Hrvatske dane hepatitisa gdje je na Okruglom stolu / Regionalnom sastanku: Nema više izgovora No Excuse for No Hep pred brojnim gostima i uzvanicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije, predstavljena skica Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa u Hrvatskoj.
 
Usvajanjem Svjetske hepatitis strategije te izradom Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa u Hrvatskoj, uz jasno izražene kratkoročne i dugoročne ciljeve njezine provedbe, mi smo na ključnom raskrižju. Sada je više nego ikada potrebna politička volja i obvezujuća odluka. Imajući u vidu podatak  da, dok se smrtnost uzrokovana HIV, tuberkulozom i malarijom u svijetu smanjuje, smrtnost od virusnih hepatitisa se povećala za 22% od 2000. godine, jasno je da će bez hitnih akcija smrtnost nastaviti rasti i epidemija će se dalje širiti. Uz dostupnost učinkovitih cjepiva i tretmana za hepatitis B i liječenje hepatitisa C, moguće je postići eliminaciju virusnog hepatitisa, ali je nužna bolja svijest i razumijevanje bolesti i rizika te znatno poboljšati rad na prevenciji, povećanju testiranja i dostupnosti liječenja.
 
Nadamo se i očekujemo da će relevantne institucije RH i donositelji odluka, imajući u vidu važnost pravovremene dostupnosti učinkovite terapije, osigurati daljnju podršku u provođenju prevencije i liječenja hepatitisa te poduzeti sve potrebne korake da oboljelima od hepatitisa osiguraju odgovarajuću dostupnost najučinkovitijem liječenju. 
Sukladno svemu navedenom, molimo Vas da podržite implementaciju nove nacionalne strategije te izradu akcijskog plana, kojim bi se detaljno utvrdili daljnji koraci eliminacije hepatitisa u Hrvatskoj.
 
S poštovanjem, mr. sc. Tatjana Reić
Predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos 
Predsjednica European Liver Patients' Association

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)