Skraćeni tretman pobjeđuje hepatitis C

HCVNa godišnjoj konferenciji Retroviruses and Opportunistic Infections Retroviruses and Opportunistic Infections istraživači su prijavili kako se čini da je 6-tjedni režim učinkovitiji nego li standardna 12 tjedna terapija za hepatitis C infekciju.

U pilot studiji koja je liječila 20 pacijenata u svakoj od tri grupe, svi pacijenti liječeni sa kombinacijom sofosbuvira (Sovaldi, nukleotidni NS5B inhibitor) 400mg sa ledipasvirom (NS5A inhibitorom) 90mg jednom dnevno kroz 12 tjedana su postigli stalan virološki odgovor u 12-om tjednu nakon tretmana (SVR12), prijavila je Dr. Anita Kohli sa National Institutes of Health Clinical Center u Betshedi.

Ona je također primijetila kako dva režima koriste istu osnovu a dodavanje ili ostražnog lijeka GS-9669 (ne-nukleozidnog NS5B inhibitora) 500mg jednom dnevno ili GS-9451 (inhibitora proteaze NS3/4) 80mg jednom dnevno kroz 6 tjedana je imalo slične rezultate: 95% pacijenata koji su bili na GS-9669 je postiglo SVR12 a 100% pacijenata koji su bili na GS-9451 je postiglo SVR12.

Jedan pacijent u studiji koji nije uspio postići SVR12 je doživio relaps prije SVR4; ta osoba je imala treći stupanj jetrenog oboljenja, visoku viremiju i nepovoljan genotip, izjavila je Kohli.

Svi pacijenti u sva tri dijela su bili liječeni po prvi puta. Svi pacijenti su bili uključeni u 12 tjedni dio liječenja ali su pacijenti sa dijagnosticiranom cirozom bili isključeni iz 6-tjednog pokusa.

„Ovi rezultati se statistički ne razlikuju puno od ostalih,“ izjavila je Kohli za MedPage Today.

„Mi gledamo na ove rezultate kao vrlo obećavajuće. Ovo je bila pilot studija,“ izjavila je Kohli. „Mi ćemo pratiti ove pacijente do 48 tjedna kako bi vidjeli da li su se rezultati zadržali.“

Izliječenje u kontekstu HCV znači stalan virološki odgovor koji je definiran kao nedetektabilna virusna RNA u prethodno definiranoj točki nakon završetka terapije, uobičajeno 12 ili 24 tjedna.

„Ovi ovog pokusa smo naučili da možemo liječiti pacijente u kraćem periodu te vidimo da je terapija od 6 tjedana efikasna,“ izjavila je Kohli.

„Drugo, ovi režimi su vrlo jednostavni - 1, 2 ili 3 tablete dnevno. Treće, naša populacija pacijenata je ona koja je povijesno dokazana kao teže lječiva – više od 80% pacijenata su bili AfroAmerikanci, većina je imala genotip 1a i visoku viremiju, 25-30% pacijenata je imalo uznapredovani oblik jetrenog oboljenja.“

„Razlog zbog kojega smo tražili terapiju sa kraćim trajanjem je zbog toga što mislimo da je to vrlo važno za tretman hepatitisa C kog ograničenih globalnih postavki. Mi stvarno trebamo jednostavne tretmane za 150-180 miliona ljudi u svijetu,“ izjavila je.

Svi režimi tretmana izbjegavaju upotrebu interferona koji je jednom predstavljao glavni tretman za hepatitis C ali je ta terapija teško podnosiva za mnogo pacijenata. Upotreba ne-interferonskih direktno djelujućih antivirusnih lijekova je novi protokol koji će poboljšati efikasnost i toleranciju terapije za hepatitis V, izjavila je Kholi.

Ipak, ona je primijetila kako efikasni režimi tretmana bez interferona ribavirina koji su kraći od 12 tjedana nisu bili prijavljeni. Jedna studija je procjenjivala sofosbuvir, ledipasvir i ribavirin kroz 6 tjedana je pokazala SVR12 omjer od samo 68%. Ona je također primijetila kako optimalna kombinacija direktno djelujućih antivirusnih lijekova nije utvrđena.

Moderator press konferencije Dr. Jean-Michel Pawlotsky, profesor medicine ne Hopital Henri Mondor Creteil izjavio je za MedPage Today da iako rezultati SYNERGY pokusa izgledaju zanimljivo, oni još nisu spremni za rutinsku implementaciju.

„U ovoj studiji su vrlo male brojke,“ izjavio je. „Moramo vidjeti kako će se ovo primijeniti na pacijente u stvarnom životu. Opasnost leži u liječenju pacijenata. Ako je prekratko i ako djeluje u pokusu te počnete liječiti pacijente možete imati neuspjeh. Zbog toga trebamo proširiti pokus. On je zanimljiv jer pokazuje da se neke osobe mogu izliječiti u vrlo kratkom tretmanu.“

Pawlotsky je izjavio kako se on ne bi osjećao dobro liječeći svoje pacijente na ovaj način bez detaljnijih studija.

Ledipasvir trenutno nije odobren u SAD. Njegov proizvođač Gilead je prošli mjesec podnio agenciji za lijekove zahtjev za odobrenje lijeka u kombinaciji sa fiksnom dozom u kombinaciji sa sofosbuvirom.

Link

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)