UPOZORENJE EUROPSKE MEDICINSKE AGENCIJE

Sve hepatitis C pacijenti, koji se liječe direktno djelujućim antivirusnim lijekovima, trebalo bi testirati na hepatitis B prije početka liječenja – potvrdila je svoju preporuku Europska agencija za lijekove (EMA) dodajući kako se bolesnike zaražene s oba virusa, hepatitisom B i C, mora pratiti i liječiti prema aktualnim kliničkim smjernicama.

Cilj ove mjere je smanjiti opasnost od reaktivacije hepatitisa B uzrokovane direktno djelujućim antivirusnim lijekovima.

Smatra se da reaktivacija Hepatitisa B nastaje kao posljedica a) naglog pada viremije („broja“ virusa) hepatitisa C izazvanog liječenjem direktno djelujućim antivirusnim lijekovima (naime poznato je da prilikom ko-infekcije dolazi do potiskivanja virusa hepatitisa B te b) nedostatnog djelovanja direktno djelujućih antivirusnih lijekova na virus hepatitisa B.

EMA-in odbor za lijekove za ljudsku uporabu (CHMP) potvrdio je preporuku Odbora za procjenu rizika farmakovigilancije (PRAC) da se prilikom propisivanja u liječničke upute uključi i upozorenje o mogućoj reaktivaciji Hepatitisa B i kako je spriječiti.

Osim podataka o reaktivaciji virusa hepatitisa B, EMA je također pregledala podatke koji ukazuju da bolesnici liječeni direktno djelujućim antivirusnim lijekovima, a koji su prethodno bili liječeni od karcinoma jetara, mogu biti u opasnosti od ranog povratka raka. CHMP se složio da bi farmaceutske tvrtke trebale provesti istraživanje o procjeni rizika od vraćanja raka jetara tijekom liječenja s direktno djelujućim antivirusnim lijekovima. U tom kontekstu, također su potrebna daljnja istraživanja o rizicima od novih karcinoma jetara u bolesnika s kroničnim hepatitisom C i cirozom jetara (ožiljaka na jetrima), a koji su liječeni direktno djelujućim antivirusnim lijekovima.

Mišljenje CHMP bit će proslijeđeno Europskoj komisiji na pravno obvezujuću odluku važeću u cijeloj EU.

Priopćenje dostupno ovdje uključuje informacije pacijentima i zdravstvenim radnicima.

Za više informacija o Europskoj regulatornom sustavu za lijekove, posavjetujte se sa EMA –inom brošurom.

Bili bismo zahvalni ako biste ove informacije mogli podijeliti sa svima koji bi mogli biti zainteresirani.

S poštovanjem,

Hepatos tim

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)