Treći Svjetski Dan svjesnosti o hepatitisu 01. 10. 2006.

WHAD - World Hepatitis Awareness Day - Svjetski dan Svjesnosti o hepatitisu 01. 10. 2006. obilježit će se ove godine po treći put za redom nizom akcija diljem svijeta.

Svjetski dan svjesnosti o hepatitisu organizira se jednom godišnje od 01.10.2004., a fokusiran je na podizanje globalne svjesnosti i podizanje kvalitete liječenja za milione oboljelih širom svijeta.

Na Svjetskom danu svjesnosti o hepatitisu 2005. predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije gospodin Mr. Markos Kyprianou predstavio je Peticiju potpisanu od strane više desetaka tisuća oboljelih europljana.
Ova peticija, koja je pozivala na zajedničku akciju u borbi protiv virusnog hepatitisa, dobila je velik međunarodni odjek i otvorila mogućnosti dijaloga s onima koji donose odluke.

Obilježavanje WHAD 2006Obilježavanje WHAD 2006

Svake godine WHAD ima temu odnosno motiv na kojem je poseban naglasak. Tako je na primjer

    * 2004. godine to bilo "You have company" kako bi oboljeli  diljem svijeta znali da nisu sami
    * 2005. "Time is running out" upućen čelnicima vlada i država kao i EU Parlamentu
    * 2006. naglašena je važnost testiranja i ranog dijagnosticiranja sa sloganom "Everyone is at risk-GET TESTED".

Ove godine svoju podršku dali su nam Sir Bob Geldof,EASL (European Association for the Study of the Liver) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je 2006. godinu proglasila Godinom borbe protiv hepatitisa.

Obilježavanje WHAD 2006Obilježavanje WHAD 2006

Ovogodišnjom zajedničkom akcijom provedena je anketa u svim europskim državama s ciljem prikazivanja pristupa zdravstvene politike i javnog zdravstva u odnosu na prevenciju i mogućnosti liječenja virusnih hepatitisa u Europi.

Vrhunac događanja WHAD 2006. bit će tiskovna konferencija 26. 09. 2006. godine u Kopenhagenu na kojoj će se raspravljati o rezultatima ankete. Na konferenciji će sudjelovati:

    * regionalni predstavnik WHO gospodin dr  Srđan Matić
    * predstavnici udruga pacijenata ELPA
    * predsjednik EASL (najjača strukovna organizacija gastroenterologa i infektologa) prof. Jean Mitchel Pawlostsky
    * povjerenik za zdravstvo u EU parlamentu gospodin Markos Kyprianou
    * predstavnik EU parlamenta
    * javna osoba i poznati humanitarac Sir Bob Geldof

Savez oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske (SOH RH) koordinira niz aktivnosti kojima će se
1. listopada obilježiti u Republici Hrvatskoj.
Od svog nastanka u veljači 2004. u Splitu, Savez aktivno participira u političkim i znanstvenim inicijativama kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. Jedna od članica Saveza HULOH "Hepatos" član je ELPA ( European Liver Patient Association) i sudjelovala je u obilježavanju ovog dana i prethodnih godina.

Obilježavanje WHAD 2006Obilježavanje WHAD 2006

Aktivnosti kojima će se obilježiti 1. listopada u Hrvatskoj:

    * nastavkom akcije besplatnog testiranja na hepatitis C u Gradu Zagrebu
    * sudjelovanje udruge HULOH "Hepatos" na IV Zdravstveno-savjetodavnom simpoziju Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, održanom 1 - 2. rujna 2006. u Varaždinu
    * u tjednu koji prethodi 01. listopadu niz medijskih istupa s promidžbeno informativno edukativnim porukama
    * sudjelovanje na 5. Hrvatskom kongresu o infektivnim bolestima u Zadru, sa štandom na kojem će biti prigodni leci vezani za obilježavanje 1. listopada 2006.
    * emisija o hepatitisu na NOVA TV u Puli 25. 09. 2006.
    * tiskovna konferencija u Rijeci 27. 09. 2006. u suradnji s Odjelom Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke
    * 30. 09. 2006. od 10 do 14 sati  dijeljenje letaka od strane udruga i aktivista na glavnim trgovima u Osijeku, Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku
    * prijem kod predsjednika RH gospodina Stipe Mesića, kod potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospođe Jadranke Kosor i ministra zdravstva doc.dr.sc. Nevena Ljubičića kojom prilikom će im biti uručeni rezultati Europske ankete

 Obilježavanje WHAD 2006Obilježavanje WHAD 2006

 Naša misija  je aktivno promoviranje znanja o prevenciji i liječenju virusnog hepatitisa.

Cilj nam je mobilizirati one koji donose odluke da potaknu rizične skupine na testiranje i dijagnosticiranje jer samo rano otkrivanje bolesti povećava šanse za oporavak.

Turistička i ekonomska globalizacija doveli su do toga da su svi izloženi riziku obolijevanja.
Rano dijagnosticiranje najbolja i najefikasnija mjera za prevenciju širenja virusnog hepatitisa i zbog toga je naša ovogodišnja poruka: TESTIRAJTE SE!

Sve informacije o obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o hepatitisu možete naći na:

    * http://www.worldhepatitisawarenessday.org
    * http://www.elpa-info.org
    * http://www.hep-links.com

Download pune verzije promotivnog filma možete uraditi iz naše arhive.

Media release:
Word document
PDF

Svjetski dan hepatitisa 2024

28. srpnja 2024, Svjetski dan hepatitisa NACIONALNA KAMPANJA – „Vrijeme je za akciju“ Imamo samo jedan život i samo jednu jetru. Hepatitis može uništiti oboje. Stoga „Hepatitis ne može čekati“ Svake...

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)