Svjetski dan sigurnosti pacijenata 2023.

“Uzdignite glas pacijenata!”

Svjetski dan sigurnosti pacijenata 2023. obilježit će se 17. rujna pod temom "Angažiranje pacijenata za sigurnost pacijenata", u znak priznanja ključne uloge koju pacijenti, obitelji i njegovatelji imaju u sigurnosti zdravstvene skrbi.

Dokazi pokazuju da kada se pacijenti tretiraju kao partneri u njihovoj skrbi, ostvaruju se značajni dobici u sigurnosti, zadovoljstvu pacijenata i zdravstvenim ishodima. Kao aktivni članovi zdravstvenog tima, pacijenti mogu pridonijeti sigurnosti svoje skrbi i zdravstvenog sustava u cjelini.

Kroz slogan "Uzdignite glas pacijenata!", Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva sve dionike da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da su pacijenti uključeni u formuliranje politike, da su zastupljeni u strukturama upravljanja, da sudjeluju u osmišljavanju sigurnosnih strategija i da su aktivni partneri na vlastitu brigu. To se može postići samo osiguravanjem platformi i prilika za različite pacijente, obitelji i zajednice da iznesu svoj glas, zabrinutost, očekivanja i sklonosti za unaprjeđenje sigurnosti, usmjerenosti na pacijenta, pouzdanosti i jednakosti.

Angažman pacijenata i obitelji ugrađen je u Rezoluciju WHA72.6 – „Globalna akcija za sigurnost pacijenata” i Globalni akcijski plan za sigurnost pacijenata 2021. – 2030. kao glavne strategije za kretanje prema uklanjanju šteta u zdravstvenoj skrbi koja se mogu izbjeći.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata jedan je od globalnih dana javnog zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije. Obilježava se od 2019. godine kada je usvojena rezolucija WHA72.6 – “Globalna akcija za sigurnost pacijenata”na 72. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini usvajanjem. Njegovi su ciljevi povećati javnu svijest i angažman, poboljšati globalno razumijevanje i raditi na globalnoj solidarnosti i djelovanju država članica kako bi se povećala sigurnost pacijenata i smanjila šteta za pacijente.

Ciljevi Svjetskog dana sigurnosti pacijenata 2023

  • Podići globalnu svijest o potrebi aktivnog angažmana pacijenata i njihovih obitelji i njegovatelja u svim okruženjima i na svim razinama zdravstvene skrbi kako bi se poboljšala sigurnost pacijenata.
  • Uključiti kreatore politike, voditelje zdravstvene skrbi, zdravstvene i skrbničke radnike, organizacije pacijenata, civilno društvo i druge dionike u nastojanja da se pacijenti i obitelji uključe u politike i prakse sigurne zdravstvene skrbi.
  • Osnažiti pacijente i obitelji da se aktivno uključe u vlastitu zdravstvenu skrb i poboljšanje sigurnosti zdravstvene skrbi.
  • Zagovarajnje hitne akcije vezane uz angažman pacijenata i obitelji, usklađene s Globalnim akcijskim planom za sigurnost pacijenata 2021. – 2030., koju trebaju poduzeti svi partneri.

Društvo Hepatos priključuje se obilježavanju te globalnim naporima da zajedničkim radom učinimo zdravstvenu skrb sigurnijom.

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)