Svjetski dan jetre

Bolesti jetre globalno pogađaju 844 milijuna osoba i rezultiraju s 2 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. Upravo ova činjenica najbolje govori da je vrijeme za djelovanje i podizanje svijesti o ovom vitalnom organu – jetri koji vrši preko 500 funkcija i može se regenerirati sa samo 25% zdravog tkiva.

Društvo Hepatos pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana jetre kojim globalna zajednica nastoji promicati preventivne kampanje, poboljšati strategije probira i povećati pristup pravovremenom i učinkovitom liječenju.

Bolesti jetre i dalje su većinom zanemarene u globalnim zdravstvenim programima, što rezultira velikim propustima u strategijama i sve većem teretu koje bolesti ostavljaju na zdravstvene sustave.

Pojedine bolesti jetre poput:

  • nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), koja pogađa više od četvrtine svjetske populacije, isključene su iz Globalnog akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti, ostavljajući mnoge ljude u opasnosti.
  • raka jetre koji je u porastu a prema globalnim procjenama tijekom 2020. je zahvatio 905 677 slučajeva 
  • virusnih hepatitisa čija eliminacija predstavlja dodatne globalne zdravstvene izazove, dok stope smrtnosti počinju nadmašivati stope smrtnosti od HIV-a/AIDS-a.

 

Godine 2023. glavna udruženja za jetru su se ujedinila u želji da prošire ovu inicijativu diljem svijeta, jer zajedno možemo eliminirati prepreke prevenciji, otkrivanju i liječenju bolesti jetre.

Globalni pokret predvođen Europskom udrugom za proučavanje jetre (EASL), Azijsko-pacifičkom udrugom za proučavanje jetre (APASL), Američkom udrugom za proučavanje bolesti jetre (AASLD), Latinoamericanom asociacion para el Estudio del Higado (ALEH) i Društvo za bolesti jetre u Africi (SOLDA) ima za cilj rasvijetliti često zanemarenu temu zdravlja jetre te su pozvali i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da ovaj datum službeno odobri i obilježi svake godine!

#worldliverday

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)