SVJETSKI DAN HEPATITISA, 28. SRPNJA, 2014: OBILJEŽAVANJE U HRVATSKOJ

SVJETSKI DAN HEPATITISA, 28. SRPNJA, 2014: obilježavanje U HRVATSKOJ


 

Kao i prethodnih godina, Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa (HULOH Hepatos), zajedno sa Savezom oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske, organizirala je aktivnosti u povodu Svjetskog Dana Hepatitisa (WHD) s ciljem povećanja svjesnosti o hepatitisu, znanom kao tihi ubojica.

Međutim, obilježavanje WHD-a ove godine je u Hrvatskoj umanjeno nedavno donesenom odlukom Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje prema kojoj je smanjeno financiranje za liječenje hepatitisa iz državnog proračuna (tzv. Lista posebno skupih lijekova) i prebačeno plaćanje određenih terapija na teret bolničkih proračuna. Kako je ovo značilo nedostupnost liječenju mnogim hepatitis pacijentima zbog lošeg financijskog stanja bolnica, odmah smo reagirali slanjem otvorenog pisma 29 lipnja na više od 300 adresa uključujući članove Sabora, medije i ostale relevantne donosioce odluka i interestne grupe u Hrvatskoj kako bismo podigli svijesnost o hepatitisu povodom WHD-a 2014.

24. srpnja, 2014 predstavnici HULOH Hepatos-a su imali zakazani sastanak sa hrvatskim Ministrom zdravlja, Sinišom Vargom. Međutim, gospodin Varga nije bio u mogućnosti prisustvovati sastanku, pa je umjesto toga HULOH Hepatos njegovoj pomoćnici ukazao na naprijed spomenute aktualne probleme s kojima se susreću hrvatski hepatitis pacijenti.

 

"Analiza javne politike borbe protiv virusnih hepatitisa u Republici Hrvatskoj" naziv je predavanja kojim smo 25. srpnja 2014. sudjelovali na Simpoziju pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Prisutno je bilo oko 70-ak sudionika zdravstvenih djelatnika, predstavnika institucija, farmaceutskih tvrtika i udruga pacijenata.

Nezavisna analiza javne politike borbe protiv virusnih hepatitisa u RH je jedinstveni dokument, po prvi put izrađen u Hrvatskoj. Analizu je izradio Istraživački centar GONG-a u sklopu Hepatosova projekta "InfoHep Centar", financiranog iz sredstava EU fondova kroz IPA program. Dokument sadrži relevantne epidemiološke podatke i detektirane probleme kao i prioritete za daljnji koordinirani rad, izradu nacionalne strategije i višegodišnjeg plana koji će definirati organizacijske i financijske obveze institucija na svim razinama vlasti, uključujući partnerstvo s organizacijama civilnog društva.

 

 

25. srpnja, 2014 je održana press konferencija u Zagrebu povodom WHD-a, čiji je suorganizator bio HULOH Hepatos, a tijekom koje su bili predstavljeni podaci o epidemiološkoj situaciji, mogućnostima liječenja u Hrvatskoj te u Europskoj uniji. Isto tako, udruge pacijenata su dale uvid u detektirane probleme i prioritete za daljnji koordinirani rad i izradu nacionalne strategije.

Na konferenciji su govorili:

  • Dr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • Prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med., voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravlja RH
  • Mr. sc. Tatjana Reić, dr. vet. med., predsjednica Saveza oboljelih od hepatitisa RH i Europske udruge pacijenata s bolestima jetre

Mr.sc. Tatjana Reić je upozorila na nedostatak strateškog pristupa problemu virusnog hepatitisa u Hrvatskoj i prezentirala nezavisnu ‘’Analizu javne politike borbe protiv virusnih hepatitisa u Republici Hrvatskoj’’. Naglašeno je kako nedostatak nacionalne strategije usporava napredak u prevenciji, dijagnostici, liječenju i destigmatizaciji oboljelih od hepatitisa.

Posebno brinu promjene u modelu financiranja kojima se najskuplji troškovi liječenja tzv. trojnom terapijom prebacuju s HZZO-a na bolničke proračune što će povećati nejednakosti u dostuposti liječenju. Dodatna dimenzija problema proizlazi iz još uvijek nedovoljno prepoznate uloge organizacija pacijenata koje za stol ne donose samo perspektivu oboljelih, nego i iskustveno znanje na koje se donositelji odluka nikako ne bi trebali oglušiti.

 

Predsjednik Republike Ivo Josipović je 28. srpnja, povodom Svjetskog dana hepatitisa, primio predstavnike Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos" (HULOH "Hepatos") i Saveza Oboljelih od Hepatitisa RH (SOH RH), koji su ga upoznali s problemima vezanim uz virusni hepatitis u Hrvatskoj. Ono uključuje nedostatak nacionalne strategije, nedovoljno financiranje liječenja kao i neadekvatan opseg preventivnih aktivnosti.

Mr.sc. Tatjana Reić, koja je ujedno i predsjednica Hepatosa, upoznala je dr. Josipovića sa posljedicama novih terapijskih protokola uspostavljenima od strane Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje, kojima se od lipnja ove godine ograničava liječenje najugroženije skupine oboljelih od kroničnog hepatitisa C.

HULOH Hepatos i Savez oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske su naglasili kako će nastaviti sa organiziranjem besplatnih testiranja diljem Hrvatske s ciljem pravovremenog detektiranja bolesti i njezinog liječenja prije nego što prijeđe u cirozu i rak jetre.

Predsjedniku Josipoviću je ujedno predstavljena nezavisna "Analiza javne politike borbe protiv virusnih hepatitisa u Republici Hrvatskoj" .

 

 

HULOH Hepatos tradicionalno organizira besplatno/anonimno testiranje na hepatitis i savjetovanje na popularnom ljetnom okupljalištu – Zrće. Ove godine se događaj trebao održati 27.srpnja, međutim, zbog lošeg vremena je otkazan.

 

 

 

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)