SVJETSKI DAN HEPATITISA 2022 - objava za medije

28. srpnja 2022. globalna zajednica predvođena Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) obilježava SVJETSKI DAN HEPATITISA kako bi se podigla svijest o virusnom hepatitisu, koji uzrokuje upalu jetre i tako dovodi do teških bolesti i raka jetre.

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „HEPATOS“ nositelj je nacionalne kampanje „Hepatitis ne može čekati“ koju, uz podršku prvog hrvatskog hepatitis ambasadora i nogometne legende IVANA GUDELJA, provodi u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo

Budućnost bez hepatitisa globalni je prioritet SZO koji je jedino ostvariv povećanjem broja dijagnosticiranih i liječenih osoba s infekcijom. S tim ciljem osmišljena je ovogodišnja kampanja „Hepatitis ne može čekati“, kojoj se pridružuje i  Društvo Hepatos koje već devetnaestu godinu za redom provodi i koordinira obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa eng. World Hepatitis Day (WHD) u Hrvatskoj.

28.07.2022. Društvo „HEPATOS“ će, u suradnji s Klinikom za infektologiju KBC Split i NZJZ SDŽ, obilježiti ovaj datum pružanjem usluga testiranja i pregleda jetre Fibroscan® uređajem

u InfoHep Centru na adresi Fra Bone Razmilovića 11 u Splitu u vremenu 09:00 - 12:00 sati unaprijed prebilježenim korisnicima

Svijet se trenutno suočava s novom epidemijom neobjašnjivih akutnih hepatitis infekcija koje pogađaju djecu. SZO, zajedno sa medicinskim stručnjacima i znanstvenicima u pogođenim zemljama, rade na pronalaženju uzroka ove infekcije koja ne pripada nijednom od 5 poznatih tipova virusa hepatitisa: A, B, C, D i E.

Ova nova epidemija stavlja fokus na tisuće akutnih infekcija virusnim hepatitisom koje se svake godine javljaju među djecom, adolescentima i odraslima. Većina akutnih hepatitis infekcija uzrokuje blagi oblik bolesti te u većini slučajeva čak i ostane neotkrivena no u pojedinim slučajevima mogu dovesti do komplikacija rezultati kojih mogu biti kobni. Procjenjuje se da je zbog komplikacija akutnih infekcija virusnim hepatitisima A do E, samo u 2019., globalno umrlo oko 78 000 ljudi.

Infekcije hepatitisom B, C i D i dalje su prioritet globalne eliminacije do 2030. Za razliku od akutnog virusnog hepatitisa, ove 3 infekcije mogu uzrokovati kronični hepatitis koji i nekoliko desetljeća može ne pokazivati simptome te, ukoliko se pravovremeno ne liječi, može dovesti od ciroze i raka jetre. Ove 3 vrste infekcija kroničnim hepatitisom odgovorne su za više od 95% smrti od hepatitisa. Iako imamo dostupne smjernice i alate za dijagnosticiranje, pravovremeno liječenje i prevenciju kroničnog virusnog hepatitisa stigma bolesti jetre česti je razlog zbog kojeg veliki udio globalne populacije nije svjestan problema, a malo vlada namjerava dati prioritet eliminaciji hepatitisa. SZO procjenjuje da je do sada dijagnozirano samo 10% kronično zaraženih virusom hepatitisa B od kojih samo 22% se lijeći te 22% zaraženih virusom hepatitisa C .

Na Svjetski dan hepatitisa 2022. WHO naglašava potrebu pravovremenog povezivanja u skrb kako bi osobe imale bolji pristup liječenju i skrbi, bez obzira koju vrstu hepatitisa imaju.

Aktivnosti poput boljeg informiranja javnosti i praćenja hepatitis zaraze s ciljem pravovremenog liječenja i izbjegavanja daljnjih posljedica i komplikacija virusnih hepatitisa, jačanja uloge civilnog društva u nacionalnim programima prevencije te pojednostavljenja pristupa testiranju i liječenju u zajednicama preporuke su SZO kako bi se ojačali nacionalni međunarodni napori za i eliminaciju hepatitisa, potaklo djelovanje i angažman pojedinaca, političkih dionika i javnosti te naglasila potreba za globalno većim odazivom testiranju i liječenju.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)