Prihvaćen prijedlog Rezolucije o virusnim hepatitisima i Akcijskog plana za njezino provođenje

Rasprava o hepatitisu Saborskog odbora za zdravstvo10. 03. 2009. godine održana je 19. (tematska) sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskog sabora na temu: "Problemi virusnog hepatitisa u Republici Hrvatskoj" na kojoj je prihvaćen prijedlog Rezolucije o virusnim hepatitisima i Akcijskog plana za njezino provođenje.

Predsjednica naše Udruge mr. sc. Tatjana Reić obratila se svim sudionicima kao potpredsjednica ELPA-e i zahvalila na prepoznavanju važnosti problematike virusnog hepatitisa. Još 2003. godine upoznali smo tadašnji Saborski odbor za zdravstvo s našim radom i od tada kontinuirano tražimo da se virusni hepatitis prepozna kao javnozdravstveni problem koji u rješavanju traži multidisciplinarni pristup, dakle suradnju između zdravstvenog sektora i ostalih područja javnog djelovanja, prvenstveno imajući na umu nevladin sektor, uz što više nezavisnih rasprava o zdravstvenoj skrbi oboljelih od virusnih hepatitisa.

Rezolucija i Akcijski plan predstavljat će i prve službene dokumente u Republici Hrvatskoj o virusnim hepatitisima, koji će nadamo se konačno potaknuti i izradu službenih izvješća o raširenosti virusnog hepatitisa u našoj zemlji čime će se dati doprinos Europskoj Komisiji i Vijeću Europe za izradu i usvajanje Preporuke za targetirani screening hepatitisa B i C kako je i navedeno u Deklaraciji o hepatitisu C usvojenoj od strane EU Parlamenta u ožujku 2007..

Odbor je predložio Vladi i Saboru da se Rezolucija i Akcijski plan usvoje na Saboru prigodno uz Svjetski dan hepatitisa 19. svibnja.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)