PREDSTAVLJANJE REZULTATA EUROPSKOG PROJEKTA „INFO-HEP CENTAR – prekograničnom suradnjom do lako dostupnih zdravstvenih i socijalnih usluga“

PREDSTAVLJANJE REZULTATA EUROPSKOG PROJEKTA „INFO-HEP CENTAR – prekograničnom suradnjom do lako dostupnih zdravstvenih i socijalnih usluga“
financiranog u sklopu predpristupnih programa IPA 2: Prekogranična suradnja Hrvatska – BIH 2007.-2013.

Danas, 30. 06. 2014. godine, u sali Županije Splitsko-dalmatinske održana je konferencija za medije Županije Splitsko-dalmatinske i Hrvatske Udruge Liječenih i Oboljelih od Hepatitisa „Hepatos“.

Na konferenciji su se okupljenima obratili župan Zlatko Ževrnja, dipl. oec., župan Splitsko-dalmatinske županije, mr. sc. Tatjana Reić, dr. vet. med., predsjednica HULOH „Hepatos“ i voditeljica projekta INFO-HEP CENTAR, Jasna Ninčević, dr. med. spec. epidemiologije, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SD županije i Tatjana Preradović-Sjenica, UG Viktorija.

Virusni hepatitisi predstavljaju javnozdravstveni problem u cijelom svijetu koji nije zaobišao ni Hrvatsku pa ni SDŽ. Vodeći su uzrok kroničnih bolesti jetre budući da u slučaju neliječenja mogu dovesti do ciroze i primarnog raka jetre (HCC), jednog od nekoliko karcinoma koji bilježe porast učestalosti (50-80% karcinoma jetara uzrokuje neizliječeni kronični virusni hepatitis B i/ili C). U visokom % uzrokuju zatajenje jetre i potrebu za transplantacijom te su uzrok 60-80% svih transplantacija jetre u svijetu.
Radi se o tihoj bolesti koju je moguće u tijelu nositi čak 20-30 godina prije pojave prvih simptoma, a tada je najčešće već prekasno. Na svijetu trenutno živi više od 500 milijuna oboljelih od kroničnih virusnih hepatitisa B i C, a većina njih i ne zna za to jer se nisu testirali.

Župan Zlatko Ževrnja, naglasio je važnost prepoznavanja problema virusnih hepatitisa u našem društvu, jer ova bolest obuhvaća velik broj naših sugrađana, oko 65 000 – 80 000 oboljelih u Republici Hrvatskoj, dok TOČNI podaci za Županiju kao ni za Hrvatsku ne postoje, jer ne postoji registar oboljelih. A riječ je o bolesti koja je, prema najnovijim podacima WHO, odgovorna za čak 78% primarnog raka jetre. Istaknuo je i činjenicu kako je testiranje krvi za transfuziju na HCV započelo u travnju 1993 te smo prvu polovicu Domovinskog rata prošli bez testirane krvi.

O epidemiološkoj situaciji u SDŽ govorila je ravnateljica Nastavnog Zavoda za Javno Zdravstvo SDŽ dr. Jasna Ninčević, koja je istaknula da se preventivnim mjerama / cijepljenjem smanjuje problem hepatitisa B, za hepatitis C na žalost cjepivo ne postoji. Procjenjuje se da oko 75-80% osoba koje su bile u kontaktu s virusom toga uopće nisu svjesne jer simptoma nema ponekad desetljećima, te upravo stoga treba ponovo promisliti o ovom tihom ubojici od čijih je posljedica smrtnost na svjetskoj razini ista kao i od HIV/AIDS-a - 1,4 milijuna ljudi godišnje.
Doktorica Ninčević navela je i da se u SDŽ donedavno liječila skoro polovina hrvatskih HCV pacijenata, a današnje brojke sa zaraznog odjela KBC Split govore o više od 1.300 prijavljenih/registriranih HCV pacijenata od čega je najveći broj osoba u dobnoj skupini 20-40 godina.

Predsjednica „Hepatos“-a Tatjana Reić, predstavila je projekt „INFO-HEP CENTAR – prekograničnom suradnjom do lako dostupnih zdravstvenih i socijalnih usluga“, kojeg je Hepatos kao vodeći partner provodio posljednjih 15 mjeseci.
Projekt je za cilj imao poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije građana Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz prekograničnu suradnju i razvijanje zajedničkih aktivnosti u području zdravstva i socijalnih usluga.
Kao najvažnije rezultate projekta u RH mr. sc. Reić istaknula je:

  • 30% liječnika primarne zdravstvene zaštite s područja SDŽ, kao prva karika u procesu dijagnostike, dodatno su educirani te su dobili informacije o važnosti pravovremenog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa
  • veću senzibilizaciju i informiranje javnosti s ciljem smanjenja stigme
  • građanima su pružene usluge testiranja, savjetovanja i informiranja u InfoHep Centru u Splitu te 6 mobilnih InfoHep centara /Vrgorac, Makarska, Supetar, Sinj, Imotski, Vrlika/ te terapijskim zajednicama i udrugama u SDŽ kojima je obuhvaćeno preko 500 građana
  • također, jedna od najvažnijih projektnih aktivnosti u Hrvatskoj bila je izrada Analize javnih politika u području virusnih hepatitisa, dosada jedinstvenog dokumenta koji će uvelike poslužiti za buduće zagovaračke aktivnosi, a čije su glavne preporuke za Republiku Hrvatsku da je potrebno napraviti veliki iskorak prema koordiniranoj politici prevencije virusnih hepatitisa u formi nacionalne strategije ili pak višegodišnjeg akcijskog plana, koja će definirati organizacijske i financijske obveze svih institucionalnih aktera na svim razinama vlasti, uključujući i obvezu partnerstva s organizacijama civilnog društva.

Potvrdu ove preporuke možemo vidjeti u Odluci HZZO-a, koja je stupila na snagu 1. lipnja 2014., a kojom trošak lijekova za liječenje hepatitisa ide na teret proračuna zdravstvenih ustanova, a ne, kao do sada, na teret sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske na poziciji posebno skupih lijekova. Mr. sc. Reić ističe da je ovakvom Odlukom hrvatskim hepatitis pacijentima, a posebice oboljelima od kroničnog virusnog hepatitisa C, u praksi onemogućena dostupnost terapiji, te da su se njom poništeni desetogodišnji napori za poboljšanje statusa hepatitis pacijenata i srozani standardi liječenja.

Projekt „INFO-HEP CENTAR – prekograničnom suradnjom do lako dostupnih zdravstvenih i socijalnih usluga“ financiran je iz pretpristupnih sredstava Europske Unije u sklopu programa pretpristupne pomoći IPA 2: IPA Prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007.-2013
Projekt „INFO-HEP CENTAR – prekograničnom suradnjom do lako dostupnih zdravstvenih i socijalnih usluga“ je sufinanciran od Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)