Predstavljanje EASL-ove Bijele knjige „Razumijevanje tereta koji stvaraju bolesti jetre – zašto je potrebno hitno reagirati“

alt

 Predsjednica HULOH Hepatos i ELPA-e, mr.sc. Tatjana Reić, sudjelovala je na predstavljanju EASL-ove Bijele knjige na temu „Razumijevanje tereta koji stvaraju bolesti jetre – zašto je potrebno hitno reagirati“ („Understanding the Burden of Liver Disease – Why Urgent action is needed!“) održanom u Europskom Parlamentu u Briselu. Predstavljanje je održano 20. veljače 2013.g. u vremenu od 12:30 do 14:00 sati. Kao predstavnica europskih pacijenata oboljelih od bolesti jetre, magistra Reić održala je u sklopu događaja predavanje na temu „Teret bolesti jetre: iz perspektive pacijenata“.

Među ostalim uvaženim govornicima bili su: prof. Mark Thursz, Glavni tajnik EASL-a; Gregoire Pavillon, Izvršni direktor EASL-a; prof. Patrizia Burra, EASL-ova savjetnica za EU politike, g. Giulio Gallo iz DG Sanco-a i drugi, a domaćin događanja bio je zastupnik u Europskom parlamentu, g. Stephen Hughes.

Magistra Reić je u svom govoru još jednom iskoristila priliku da dužnosnicima EU ukaže na probleme s kojima se oboljeli svakodnevno susreću i na strašne posljedice neliječenih bolesti jetre, te predložila hitne mjere za ublažavanje posljedica i prevenciju širenja zaraznih bolesti jetre, među kojima su posebno opasni virusni hepatitisi B i C. Magistra Reić apelirala je na zastupnike koji posebno rade na temi bolesti jetre da na budućim sastancima svoje grupe diskutiraju o važnosti ranog otkrivanja kroničnih bolesti jetre. Vezano za rano otkrivanje, naglasila je da bi preglede enzima jetre trebalo uvrstiti u rutinske sistematske preglede stanovništva, što ne bi znatno povećalo troškove, jer su jednostavni, neinvazivni i koštaju svega 6 centa po komadu, što je manje od cijene jednog jajeta.

I ranije nam je bilo poznato da većina zaraženih hepatitisom B i C ne zna da je zaražena, a ova Bijela knjiga je to samo potvrdila. Prema podacima EASL-ove Bijele knjige, čak šokantnih 90% zaraženih virusnim hepatitisom ne zna da su zaraženi.

Bijela knjiga na engleskom jeziku dostupna je online na: http://www.easl.eu/assets/application/files/54ae845caec619f_file.pdf

{morfeo 65}

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)