Otvoreno pismo Saveza oboljelih od hepatitisa RH koje smo uputili donositeljima odluka i zdravstvenim institucijama, kao reakciju na press konferenciju HZZO-a od 15. 07. 2008. godine

Savez oboljelih od hepatitisa RH demantira tvrdnje dužnosnika HZZO-a o povećanoj potrošnji za liječenje hepatitisa C iz Fonda skupih lijekova

U prvih pet mjeseci ove godine od hepatitisa C liječi se duplo manje bolesnika, nego lani u istom periodu, a potrošeno je 24% manje novca iz Fonda skupih lijekova

Split, 17. srpnja 2008. - U ime Saveza oboljelih od hepatitisa RH, a povodom održane konferencije za novinare u HZZO-u, 15. srpnja 2008., o ostvarivanju prava osiguranika na posebno skupe lijekove, odlučno demantiramo tvrdnje dužnosnika HZZO-a da je povećana potrošnja iz Fonda za skupe lijekove za liječenje pegiliranim interferonima oboljelih od hepatitisa C.
Zahvaljujući činjenici da su lani pegilirani interferoni uvršteni u Fond skupih lijekova, prošle je godine liječeno oko 300 oboljelih od hepatitisa C, što je najveći broj liječenih do sada u Hrvatskoj, a za što potrošeno 27 milijuna kuna. Bile su smanjenje liste čekanja na liječenje i svim oboljelima i njihovim obiteljima, dana je nada. Nažalost vrlo kratko. Iako broj oboljelih raste, u prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj se liječi znatno manji broj bolesnika, pa je u prvih pet mjeseci 2008. godine za pegilirane interfereno iz Fonda skupih lijekova potrošeno 24% manje novca nego lani u istom razdoblju.  Ako usporedimo samo svibanj 2007., sa svibnjem 2008. godine, liječimo dvostruko manji broj bolesnika ili točnije samo 179 bolesnika.
Kako je na konferenciji za novinare HZZO-a upozoreno na povećanu potrošnju za pegilirane interferone i, sukladno tome, najavljeno dodatnu restrikciju, Savez oboljelih od hepatitisa izražava svoju zabrinutost zbog netočnih tvrdnji, a posebice zbog onoga što nas dalje čeka.

Godinama ukazujemo kako šira društvena zajednica, a i struka, ne prepoznaje hepatitis C kao jedan od velikih javno zdravstvenih problema, a nakon javnih tvrdnji dužnosnika HZZO-a, vidimo da problem nije prepoznat niti danas. Virusni hepatitis, a posebno hepatitis C u cijelom svijetu i Europi, prepoznat je kao gorući javno zdravstveni problem, stoga je i Europska Komisija  borbu protiv hepatitisa C  stavila u prioritet svog strateškog plana za narednih pet godina.
Svjetska zdravstvena organizacija vrhunac epidemije očekuje oko 2020 g. Nažalost vidimo da problem virusnog hepatitisa, kod nas u Hrvatskoj nije prepoznat.
Iznimno smo bili zadovoljni odlukom Ministarstva zdravstva i socijelne skrbi Republike Hrvatske  i HZZO-a  na uvrštavanju pegiliranih interferona, kojima se liječe bolesnici oboljeli od hepatitisa C, u Fond posebno skupih lijekova, u veljači 2007. g., ali već u ovoj godini suočili smo se s neopravdanim čekanjima na Rješenja za liječenje i restrikcijama u Fondu.

Podsjećamo HZZO-o i Ministarstvo zdravstva i socijelne skrbi, da je iz svih dostupnih analiza, isplativije pravovremeno otkriti i liječiti te bolesnike, nego liječiti brojne posljedice bolesti, a podsjećamo i na opasnost da ovi bolesnici svoju zarazu prenose na druge osobe iz svoje okoline.
Donositelji takvih odluka moraju biti svjesni svoje odgovornosti i ozbiljnih posljedica i za društvo, ako zanemare ove činjenice.
Razumijemo otežanu financijsku situaciju u kojoj je trenutno hrvatsko zdravstvo, ali apeliramo da se mjere štednje postižu kroz racionalniju farmakoterapiju.


S nadom u našu buduću suradnju, u interesu oboljelih i šire zajednice

mr. sc. Tatjana Reić, redsjednica HULOH "Hepatos",
predsjednica SOH RH i potpredsjednica ELPA

Dostavljeno
  • HZZO (dr. Većeslav Bergman, dr. Tonći Buble)
  • HZJZ (prim. mr. sc. Željko Baklaić, prof. dr. sc. Ira Gjenero Margan)
  • MZSS (mr. sc. Darko Milinović, dr. Ante Zvonimir Golem)
  • Saborski Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb (prof. dr. sc. Andrija Hebrang, dr. Karmela Caparin)
  • Referentni centar MZSS-a za kronične bolesti jetre (prof. dr. sc. Rajko Ostojić)
  • Referentni centar za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa MZSS (doc. dr. sc. Adriana Vince)
  • Nacionalni odbor za borbu protiv virusnih hepatitisa (prof. dr. sc. Boris Vucelić)                                           
  • Ured Svjetske zdravstvene organizacije u RH (prof.dr.sc. Antoinette Kaić-Rak)
  • Koalicija udruga u zdravstvu (dr. sc. Mensura Dražić)

HULOH Hepatos Savez oboljelih od hepatitisa RH

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)