OTVARANJE MEĐUNARODNOG SKUPA O HEPATITISU

"Prevencija, dostupnost liječenja i položaj hepatitis pacijenata u zemljama članicama ELPA-e"

Kao što je i najavljeno  29. lipnja  2007. godine u  Splitu je otvoren dvodnevni međunarodni skup o hepatitisu "Prevencija, dostupnost liječenja i položaj hepatitis pacijenata u zemljama članicama ELPA-e" (European Liver Patient Association) - Europske asocijacije udruga pacijenata s bolestima jetre.

Skup su otvorili prof. dr. sc. Stjepan Miše u ime Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi; prof. dr. sc. Boris Vucelić, predsjednik Nacionalnog odbora za borbu protiv virusnih hepatitisa i počasni predsjednik Saveza oboljelih od hepatitisa RH; gospođa Nadine Piorkowsky, predsjednica ELPA-e i mr. sc. Tatjana Reić, predsjednica Saveza oboljelih od hepatitisa RH, predsjednica HULOH "Hepatos" i potpredsjednica ELPA.

 {phocagallery view=switchimage|basicimageid=213}
{phocagallery view=category|categoryid=17|
limitstart=0|detail=0|imageshadow=shadow1|enableswitch=1}

Nakon otvaranja održan je, po prvi put u RH, okrugli stol pod nazivom "Hepatitis i predrasude", uz pokroviteljstvo Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske.

U ime pročelnika Ureda za ljudska prava Vlade RH gospodina Luke Mađerića okrugli stol otvorila je gospođa Tatjana Vlasić te istaknula " Hepatitis je zarazna i prenosiva bolest. Oboljele osobe zbog svoje bolesti često postaju marginalna grupa, stigmatizirana i odbačena od zajednice, koja je kontinuirano izložena predrasudama. Razloge tome djelomično treba tražiti i u činjenici da ne samo većina oboljelih, već i šira zajednica nisu dovoljno informirani o samoj bolesti, mogućnostima prijenosa niti mogućnostima liječenja. Ključno je pitanje kako se ovakve predrasude mogu smanjiti, odnosno kako povećati kontakt između oboljelih i šire zajednice".

Moderator okruglog stola, prof. dr. sc. Miro Morović iz Opće bolnice Zadar naglasio je: "Predviđa se da će se do 2015. godine potreba za transplantacijom uzrokovanom hepatitisom C povećati za 600%. Neki će biti transplantirani, ali većina će ostati živjeti sa svojim hepatitisom. Problem smo prepoznali i prihvatili, sad je krajnje vrijeme da ga počnemo rješavati. Potrebno je da sve društvene strukture u tome sudjeluju - državne institucije, lokalna uprava i samouprava i organizacije civilnog društva i to u smislu izrade Nacionalnog programa ".

O osobnoj borbi  s ovom teškom bolešću i stigmom koja ju prati govorila je Varja Bastiančić, predsjednica udruge INSTITUT iz Pule, koja je i sama izliječena od hepatitisa C, a čulo se i potresno svjedočenje o životu s kroničnim hepatitisom B majke desetogodišnjeg djeteta. Sudionici osim   prof. dr. sc. Miro Morović iz Opće bolnice Zadar bili su i prof. dr.sc. Boris Vucelić; predsjednik gastroenterološkog društva prof. dr. sc. Davor Štimac; dr. Tihomir Strizrep, pomoćnik direktora Hrvatskog Zavoda za zdravstvenu zaštitu; mr. sc. Irena Hrstić sa KBC Rebro; doc. dr. Zorana Klišmanić iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije; mr. sc. Tatjana Reić; i gost iz Velike Britanije Charles Gore (HepCtrust) koji je govorio o utjecaju slavnih osoba na skidanje stigme koja prati oboljele od hepatitisa.

Prijavljenih govornika bilo je toliko da, zbog vremenskog ograničenja, nisu svi stigli govoriti, što samo ukazuje na nedostatak ovakvih događanja i potrebu za češćim organiziranjem istih. Obzirom da je ovo prvi ovakav skup u RH organiziran od strane nevladine organizacije u sklopu kojeg je kao što je već naglašeno  po prvi put održan okrugli stol s ovom temom i postignut ovakav uspjeh, udruga Hepatos ima sve razloga da bude ponosna i zadovoljna, jer je još jednom prva pokrenula kotač koji će nadamo se skinuti stigmu i diskriminaciju prema oboljelima od hepatitisa.

Svjesni važnosti prevencije i edukacije o ovoj zaraznoj bolesti, prije svega načina njenog prenošenja i otkrivanja, te mogućnostima liječenja, udruga Hepatos drži iznimno važnim u borbi protiv hepatitisa raditi na osvještavanju javnosti i poticanju na testiranje.
Prošle godine HULOH "Hepatos", zajedno s Poglavarstvom grada Zagreba organizirao je akciju besplatnog i anonimnog testiranja na hepatitis u Zagrebu. Ove godine udruga HEPATOS OSIJEK organizira besplatno testiranje branitelja na hepatitis u Slavoniji, a počela je i akcija besplatnog testiranja na hepatitisu u Rijeci koju su organizirali Gradsko poglavarstvo, Medicinski fakultet i Zavod za javno zdravstvo.

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)