Objava za medije povodom Svjetskog dana hepatitisa 2014

Svjetski dan hepatitisa 2014

POVODOM 28. SRPNJA - SVJETSKOG DANA HEPATITISA:

Borba protiv tihog ubojice na kocki javnog financiranja

STAJALIŠTE KROVNE EUROPSKE I NACIONALNIH ORGANIZACIJA PACIJENATA

Unatoč odličnoj suradnji organizacija pacijenata i medicinskih stručnjakinja i stručnjaka u borbi protiv virusnih hepatitisa, održivost ove važne javnozdravstvene politike nalazi se na kocki – ocijenile su organizacije pacijenata okupljene u krovnu Europsku udrugu pacijenata s bolestima jetre (European Liver Patients' Association - ELPA) i Savez oboljelih od hepatitisa RH (SOH RH) na konferenciji za novinare uoči Svjetskog dana hepatitisa. Zbog izostanka strateškog pristupa, oslabljenog javnog financiranja lijekova za virusne hepatitise koje ne prati troškove novih terapija, ali i neadekvatnog opsega preventivnih aktivnosti, solidno osmo mjesto koje je Hrvatska zauzela u istraživanju Euro Hepatitis Care Index iz 2012. zasigurno će biti ugroženo.

Radi se o bolesti poznatoj kao „tihi ubojica“ koja pogađa više od 424 milijuna ljudi širom svijeta i više od 65 tisuća hrvatskih građana i građanki – ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do teških zdravstvenih komplikacija poput ciroze ili karcinoma jetre. Stoga su Svjetska zdravstvena organizacija, ali i Europski parlament Rezolucijom iz 2007. prepoznali virusne hepatitise kao globalni javnozdravstveni problem. Na tom tragu, Hrvatski sabor je Rezolucijom iz 2009. i popratnim Zaključkom obavezao sve nadležne institucije Republike Hrvatske na međusektorsku i multidisciplinarnu suradnju, učinkovitu prevenciju i liječenje, s naglaskom na jednaki pristup liječenju i društveno uključivanje oboljelih.

ELPA upozorava da ni punih pet godina kasnije Hrvatska nema Nacionalnu strategiju borbe protiv virusnih hepatitisa popraćenu akcijskim planovima i programskim proračunskim planiranjem, što otežava i usporava sustavan i usklađen rad na prevenciji, probiru, ranoj dijagnostici, liječenju i destigmatizaciji oboljelih. Posebno brinu promjene u modelu financiranja kojima se najskuplji troškovi liječenja tzv. trojnom terapijom prebacuju s HZZO-a na bolničke proračune što će povećati nejednakosti u dostuposti liječenja. Dodatna dimenzija problema proizlazi iz još uvijek nedovoljno prepoznate uloge organizacija pacijenata koje za stol ne donose samo perspektivu oboljelih, nego i iskustveno znanje na koje se donositelji odluka nikako ne bi trebali oglušiti.

Pod geslom „Promislite ponovno“ ove se godine 28. srpnja diljem svijeta obilježava Svjetski dan hepatitisa s ciljem podizanja svijesti o rizicima od zaraze. Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „Hepatos“ i SOH RH u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, Europskom udrugom pacijenata s bolestima jetre (ELPA) i Svjetskim savezom za hepatitis (WHA) također su se pridružili obilježavanju ovog dana (www.hepatos.hr). Na danas održanom simpoziju pri Klinici za infektivne bolesti, Hepatos je predstavio i svoju prvu cjelovitu nezavisnu analizu javne politike borbe protiv virusnih hepatitisa u RH s relevantnim epidemiološkim podacima i detektiranim problemima i prioritetima za daljnji koordinirani rad i izradu nacionalne strategije.

Aktivnosti na HepHIV 2023 konferenciji

HepHIV 2023 održavao se ovog tjedna u Madridu. Predsjednica Društva  mr.sc. Tatjana Reić sudjelovala je tijekom događanja usmjerenog na napredak i implementaciju integriranog testiranja, nove tehnolog...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)