Najava stručnog skupa pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Stručni skup s političkim ciljem „HCC – sudbina koja se može izbjeći: Do prevencije raka jetre eliminacijom hepatitisa (i šire) kroz univerzalnu zdravstvenu pokrivenost s dodatnim osvrtom na COVID-19“ održat će se 9. lipnja, 2020. pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije s početkom u 11:00 sati

Hrvatsko društvo za bolesti jetre "Hepatos" u suorganizaciji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Hrvatskog društva za internističku onkologiju, Hrvatskim onkološkim društvom, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za dijagnostiku i liječenje virusnog hepatitisa,  u vremenu od 11:00-18:00, planira održavanje skupa s ciljem podizanja svijesti donositelja odluka, angažiranja pacijentskih organizacija, kliničara i političara te jačanja hrvatskih zdravstvenih napora u prevenciji karcinoma jetre, tj. hepatocelularnog karcinoma (HCC) a u sklopu planova obilježavanja 20. godišnjice Društva.

Rizik od hepatocelularnog karcinoma (primarnog raka jetre), najčešće vrste raka jetre, veći je kod osoba s dugotrajnim jetrenim oboljenjima, poput ciroze uzrokovane infekcijama hepatitisa B i C ili bezalkoholnom bolesti masne jetre.

Danas, kada se društvo u cjelini suočava s COVID-19 prijetnjom za javno zdravlje, kojoj svakako treba posvetiti pažnju, ne smijemo zapustiti svoja prethodna dostignuća u javnom zdravstvu.

S obzirom da je nadolazeći Trio (Njemačka, Portugal i Slovenija) kao i prethodni (Rumunjska, Finska, Hrvatska) predsjedavajućih Vijećem EU kao prioritete naveo „Unija koja osnažuje i štiti sve svoje građane“ što znači „… područje javnog zdravlja koje će svim građanima EU pružiti pristup zdravstvenoj zaštiti, sigurnosti pacijenata i mobilnosti, te iskoristiti mogućnosti koje nude nove medicinske tehnologije.„ Ministarstvo zdravstva RH prepoznalo je vrijednost ovog skupa te ga uvrstilo u popis događaja organiziranih pod pokroviteljstvom HR PRES.

Sastanak će na jednom mjestu, što osobno što virtualno, okupiti eminentne govornike i ugledne međunarodne goste, poput predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, EASL Međunarodne zaklade za bolesti jetre,  brojnih predstavnika Europskih udruženja pacijenata s bolestima jetre, Odbora za prevenciju virusnih hepatitisa, kao i goste iz šire regije (Albanija, Bosna and Herzegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Cipar, Gruzija, Hrvatska, Kosovo, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovačka, Slovenija) te lokalne stručnjake, usko vezane uz područje liječenja bolesti jetre.

Dnevni red skupa

Predavači i panelisti

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)