NAJAVA obilježavanja Svjetskog dana hepatititsa

•    Svjetski dan hepatitisa obilježava se pod sloganom „Ovo je hepatitis...“



Naglasak ovogodišnje kampanje, koja se provodi u više od 60 zemlja svijeta, upravo je na potrebi provođenja osmišljenih programa prevencije, dijagnostike, otkrivanja i liječenja.  U Hrvatskoj će taj Dan biti obilježen brojnim aktivnostima, a nositelj kampanje je HULOH „Hepatos“ s ostalim udrugama članicama SOH RH

Pozivamo Vas da nam se pridružite i uveličate naše ovogodišnje aktivnosti vezane uz obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa/World Hepatitis Day (WHD) 19. 05. 2010. godine kojeg obilježavamo u suradnji, a čiji pokrovitelji su Ured Svjetske zdravstvene organizacije u RH, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba
1.    U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa u  Zagrebu organizirane  su aktivnosti:

  • 15.05.2010.  subota, 10.00 – 14.00 sati promotivni štandovi na Cvjetnom trgu udruge članica Saveza informirat će građane te dijeliti info i promidžbeni materijal
  • 19.05.2010. srijeda, Konferencija za medije  s početkom u 11.30 sati na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, u Upravnoj zgradi Klinike u Dvorani  za sastanke
  • 19.05.2010. srijeda, 10.00 – 14.00 sati Stručni simpozij na Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“
  • 19.05.2010. srijeda, 20.00 sati  scena Vidra kazalište Kerempuh, Draškovićeva 80 premijera edukativne predstave „Što mi može virus“

2.    U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa organizirane su još i slijedeće aktivnosti:
  • Informativni štandovi s distribucijom publikacija
-    19. 05. 2010. Koprivnica, centar grada
-    19. 05. 2010. Rijeka, Korzo
-    19. 05. 2010. Dubrovnik, Infektološki odjel Opće bolnice
-    22. 05. 2010. Split, u đardinu u sklopu obilježavanja Dana volonterskog rada
  • Edukativna predstava „Što mi može virus?“
-    18. 05. 2010., Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, 18:00 h
-    20. 05. 2010., Koprivnica, Dom mladeži, 20:00

Globalni nositelj obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa je World Hepatitis Alliance, nevladina organizacija koja okuplja više od 280 udruge pacijenata širom svijeta, a već petu godinu zaredom HULOH „Hepatos“ kao njegova članica nositelj je aktivnosti u Hrvatskoj. Obilježavanje ovog Dana je osmišljeno kao odgovor na činjenicu da svjesnost o toj bolesti, a niti politička volja, nije ni blizu nivou na kojem su HIV/AIDS, TB i malarija iako je broj godišnje inficiranih i umrlih od kroničnog hepatitisa B i C na jednakoj razini.
Prema procjenama WHO broj osoba, zaraženih hepatitisom C, u svijetu je 170 milijuna, a hepatitisom B 350 milijuna te stoga ova bolest predstavlja gorući javno-zdravstveni problem. Svjetski zdravstveni statističari procjenjuju da hepatitis B i C godišnje usmrte oko 1,5 milijuna ljudi. Smatra se da je u Hrvatskoj skoro 100.000 ljudi inficirano virusom hepatitisa B i C.
Neke od slavnih osoba zaražene hepatitisom:
Hepatitis B: duhovni i vjerski vođa  Dalaj Lama, princeza Margarita
Hepatitis C: glumica Pamela Anderson, poznati pjevač grupe Aerosmith Steve Tyler, TV glumac Larry Hagman, basist grupe ZZTop Dusty Hill.

Cilj je ovogodišnje globalne  kampanje „Ovo je hepatitis…“ ukazati nizom edukacijskih poruka na važnost:
1.    Prevencije „Zaštiti se!“ – poznavanje  rizičnih faktora za hepatitis B i C najvažniji je korak u sprječavanju širenja bolesti.
2.    Dijagnostike „Testiraj se! / Otkrij!“ – testiranje na hepatitis B i C brzo je i jednostavno. Ukoliko ste ikada u životu bili u situaciji gdje je postojala mogućnost zaraze hepatitisom, obavezno i odmah se testirajte.
3.    Zaštite „Cijepi se! / Spriječi!“ – u slučaju hepatitisa B postoji cjepivo, a bolest se može spriječiti cijepljenjem
4.    Liječenja / „Izliječi!“ – uz danas dostupne lijekove hepatitis B i C izlječivi su u velikog broja oboljelih. Liječenje uvijek smanjuje rizik razvoja kasnih posljedica hepatitisa kao što su ciroza i karcinom jetre te smrt.  


mr. sc. Tatjana Reić, predsjednica HULOH „Hepatos“
predsjednica SOH RH, potpredsjednica ELPA

O nama
Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „Hepatos“ je prva hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa s lokalnim, nacionalnim i međunarodnim djelovanjem čiji je cilj spriječiti nastanak i širenje bolesti, smanjiti diskriminaciju te podići kvalitetu življenja oboljelih i njihovih obitelji. Osnovana je 2000. godine u Splitu. Savjetovalište za oboljele "Hepatos-a" jedini je punkt u RH na koji se, sa zajamčenim razumijevanjem i privatnošću, mogu obratiti oboljeli i članovi obitelji te besplatno ostvariti usluge zdravstvenog savjetovanja, psihološke podrške ili pravne pomoći. Jedina je hrvatska članica European Liver Patient Association (ELPA) i World Hepatitis Aliance (WHA) te kao takva i njezihov predstavnik na ovim prostorima. Upravo je "Hepatos" inicirao osnivanje Saveza oboljelih od hepatitisa RH i vodeća je udruga koja potiče akcije diljem RH i pomaže Savezu na nacionalnoj razini. Zajedno s ostalim udrugama Saveza već petu godinu zaredom organiziramo zajedničko obilježavanje WHD u 7 hrvatskih gradova.
Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas, da je ove godine Svjetska zdravstvena organizacija temeljem ugovora o suradnji s Republikom Hrvatskom, imenovala „Hepatos“ za National Focal Point za hepatitis C, kao prvu i do sada jedinu organizaciju civilnog društva u RH, i to na preporuku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Imenovanje naše udruge povjerenikom SZO za hepatitis C najbolje potvrđuje da je udruga prepoznata i priznata od međunarodne i domaće stručne zajednice u borbi protiv virusnih hepatitisa, a rezultat je desetogodišnje posvećenosti radu na poboljšanju kvalitete življenja i direktne pomoći oboljelima, preventivnih i javnozdravstvenih aktivnosti, zagovaranja i lobiranja te izmjena zakonskih odredbi u interesu oboljelih, doprinosa demokratizaciji i antidiskriminaciji kao i jačanja vlastitih kapaciteta.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)