Motovunska ljetna škola unapređenja zdravlja: Mediji i zdravlje

Predstavnici udruge sudjelovali su na tečaju Mediji i zdravlje: privatno i javno zdravstvo u okviru Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja, Grožnjan, 23. –26. lipnja 2011.
Tečaj su organizirali Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatska mreža zdravih gradova, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Difrakcija - udruga za bolje zdravlje i zdravstvo

Miješanje privatnog i javnog zdravstva tema je koja je posebice došla u fokus javnosti nakon napisa da se sve više novca prelijeva iz javnoga u privatni sektor. Prema istraživanju GFK, u 2008. godini u privatnom sektoru zdravstva ostvareno je oko 610 milijuna kuna prihoda, dok su u javnom sektoru prihodi iznosili 17,2 milijarde kuna. Broj korisnika privatnih zdravstvenih usluga u toj je godini gotovo dosegnuo milijun, a broj liječnika u privatnom sektoru u zadnjih se desetak godina utrostručio.

Ugovori koje je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sklopio s privatnim zdravstvenim ustanovama vrijedni su 728,7 milijuna kuna. Ugovori su potpisani na trogodišnje razdoblje i to sa 78 privatnih zdravstvenih ustanova, 79 privatnih specijalističkih ordinacija, te 112 specijalističkih ordinacija koje rade u zakupu prostora doma zdravlja.

Na tečaju su se susreli predstavnici svih strana koje sudjeluju u potrošnji zdravstvenog novca, a kroz raspravu i predavanja ključnih ljudi u sustavu,  sudionici su raspravljali o budućnosti javnoga i privatnoga sustava, financijskoj stabilnosti i održivosti sustava.       
Budući da su pred nama parlamentarni izbori, na tečaju Mediji i zdravlje su bili pozvani predstavnici najvažnijih političkih stranaka da predstave svoje zdravstvene programe, a na okruglome stolu sukobili su vlastite koncepcije zdravstvenog sustava. Sudionici su mogli iz prve ruke doznati koje promijene predlažu stranački čelnici i jesu li iznesene vizije zdravstvenog sustava održive, isplative, za djelatnike i korisnike prihvatljive odnosno jesu li restriktivne ili razvojne.

Radionica je bila namijenjena liječnicima, medicinskim sestrama, predstavnicima farmaceutskog sektora i zdravstvene administracije te zdravstvenim i medicinskim novinarima, a teme koje su bile slijedeće:
  • uloge i mogućnosti javnog sektora u zdravstvu
  • uloge i mogućnosti privatnog sektora u zdravstvu
  • uloga HZZO-a i privatnih osiguravajućih institucija
  • konkurentnost ili „zona preklapanja“
  • razlika u kvaliteti pružanja zdravstvenih usluga
  • zadovoljstvo korisnika zdravstvenim sustavom
  • zdravstvena politika u okviru predizbornih programa stranaka
  • primjeri uspješne krizne komunikacije
  • komunikacija, suradnja, timski rad

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)