Mobilni InfoHep Centar u Novalji 25.7.2016.

altPovodom 28. srpnja Svjetskog dana hepatitisa, Hrvatsko društvo za bolesti jetre "Hepatos" u suradnji Zavodom za Javno Zdravstvo LSŽ  u ponedjeljak 25. srpnja 2016. godine, u Novalji na otoku Pagu organizirat će rad Mobilnog InfoHep Centra (IHC) u kojem će se ponuditi besplatno i anonimno testiranje na hepatitis, pregled jetre transietnom elastografijom uz informativno-savjetodavni razgovor s liječnicima.

Mobilni IHC bit će postavljan od 10 sati kod Doma zdravlja Novalja.

 

28. srpnja cijeli svijet se ujedinjuje kako bi podigao svjesnost o javnozdravstvenom problemu virusnih hepatitisa i kako bi utjecao na stvarne promjene u prevenciji bolesti te dostupnosti testiranju i tretmanu. Svjetski dan hepatitisa ujedinjuje organizacije pacijenata, vlade i javnost. Svjetski dan hepatitisa je jedan od samo četiri službena dana Svjetske Zdravstvene Organizacije koja su vezana uz određenu bolest, a od ove godine na Svjetski dan hepatitisa promovira se globalna eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine.

Virusni hepatitisi su skupina zaraznih bolesti poznatih kao hepatitis A, B, C, D i E, koji pogađaju stotine milijuna ljudi diljem svijeta, uzrokujući akutne i kronične bolesti jetre te ponekad naposljetku i smrt zbog ciroze ili raka jetre.

Za hepatitis B postoji učinkovito cjepivo, a liječenje dovodi do smanjenja replikacije virusa i time usporava razvoj ciroze i smanjuje incidenciju raka jetre. Za hepatitis C nema cjepiva, ali razvoj novih lijekova učinio je ovu bolest izlječivom kod više od 90% oboljelih, no obzirom na njihovu cijenu novi lijekovi i izlječenja su nedostupna većini pacijenata.

 

*Mobilni InfoHep Centar adaptirano je kombi vozilo, jedino o ovom dijelu Europe, društva Hepatos, a opremljeno je za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje sa brzim testovima na slinu, pretraga jetre transietnom elastografijom najnovijim uređajem FibroScan® 530 compact te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

 

Prema podacima SZO:

400 milijuna osoba na svijetu živi s hepatitisom B ili C,

130 – 150 milijuna osoba na svijetu imaju kroničnu hepatitis C infekciju te rizik 15-30% od razvoja ciroze jetre kroz razdoblje od 20 godine,

80% smrtnosti od karcinoma jetre uzrokovano je hepatitisima.

Cilj eliminacije do 2030. godine je za:

- 65% smanjiti broj smrtnih ishoda

- 80% povećati broj izliječenih osoba

 

Virusni hepatitisi u Republici Hrvatskoj su i dalje važan javnozdravstveni problem s obzirom da se procjenjuje da je oko 25.000 osoba kronično zaraženo virusom hepatitis B, a 39.000 virusom hepatitisa C.

Većina zaraženih, njih čak do 75%, nije svjesno infekcije, odnosno ne zna da je zaraženo.

 

 

 

Ispunite anketu o stigmi hepatitisa B i C

Vaše sudjelovanje je od ključne važnosti kako bismo prikupili relevantne informacije i razvili strategije za prevenciju i smanjenje stigme hepatitisa! Ukoliko ste osoba oboljela/ ili ste preboljeli vi...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)