Mjesec borbe protiv raka jetre 2023 - rizici i prevencija

Razumijevanje čimbenika rizika od raka jetre ključno je za rano otkrivanje i prevenciju:

Kronične virusne infekcije: Hepatitis B i C najčešći su uzročnici raka jetre. Redoviti pregledi i cijepljenje nude zaštitu.

Okolišni čimbenici: Pretjerana konzumacija alkohola i sjedilački način života povećavaju rizik. Umjerenost u konzumaciji i tjelesna aktivnost su od vitalne važnosti.

Prehrambene navike: Uravnotežena prehrana može smanjiti rizik.

Metabolički poremećaji: Pretilost i dijabetes povezani su s rakom jetre. Održavanje zdrave tjelesne težine i regulacija dijabetesa može dovesti do promjene.

Prevencija je najbolja zaštita od raka jetre stoga se zalažemo za:

  • Rano otkrivanje: Redoviti pregledi mogu rano otkriti probleme s jetrom u ranoj fazi.
  • Borbu protiv kroničnih bolesti jetre: Pravovremeno liječenje virusnog hepatitisa C (HCV-a) i regulacija i redoviti pregledi smanjuju rizik.
  • Hepatitis B cijepljenje: Zaštitite sebe i svoje voljene cjepivom protiv hepatitisa B.
  • Liječenje HCV-a: potražite liječenje ako imate hepatitis C, što je ključni korak prema zdravlju jetre.
  • Umjerenu konzumaciju alkohola: Ograničite konzumaciju alkohola kako biste smanjili opterećenje jetre.
  • Pokret: tjelesna aktivnost potiče zdravu jetru.
  • Uravnoteženu prehranu: odlučite se za prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama za zdravlje jetre

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)