Kako smo obilježili Svjetski dan hepatitisa

HULOH "Hepatos" je, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koordinirao ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa u Hrvatskoj.
U akciji su sudjelovale udruge članice Saveza oboljelih od hepatitis Republike Hrvatske (SOH RH): "Prometej", "Hepatos Osijek", "Hepatos-Zagreb", "Hepatos-Dubrovnik", "Institut" i udruga u osnivanju iz Rijeke.
Time se Hepatos, kao jedina hrvatska udruga članica ELPA, pridružio svjetskoj kampanji obilježavanja prvog uistinu globalnog Svjetskog dana hepatitisa u kojoj je sudjelovalo više od 200 udruga pacijenata u 55 država sa svih kontinenata.

  • Događaj kojim je započela cijela akcija bio je organizacija okruglog stola na kojem je postignut konsenzus predstavnika zdravstvenog i nevladinog sektora o potrebi donošenja Nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa. Okrugli stol je održan simbolično na Svjetski dan zdravlja 07. travnja 2008. godine u Zagrebu u Hotelu Westin.
    Okrugli stol
    Okrugli stol
  • U skladu s preporukama i smjernicama Svjetskog saveza za hepatitis (World hepatitis Alliance - WHA) uputili smo Vladi Republike Hrvatske 12 zahtjeva za podršku globalne inicijative stavljanja pod nadzor virusnih hepatitisa glede poboljšanja položaja hepatitis pacijenata. Iste zahtjeve uputile su i sve udruge članice SOH RH.
  • Svim saborskim zastupnicima, novinarima i liječnicima poslali smo prigodne informativno -edukativne materijale s porukom TESTIRAJTE SE! i zamolili ih da nas podrže u našem radu.
    testirajte se
  • Na poziv organizatora, sudjelovali smo 16. svibnja 2008. na Simpoziju u povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, s predavanjem "Uloga udruga pacijenata u pomoći oboljelima od virusnih hepatitisa".
    Simpoziju u povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa Simpoziju u povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa Simpoziju u povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa
  • Koordinirali smo distribuciju informativno-edukativnih materijala diljem Hrvatske te pomogli u organizaciji postavljanja štandova u Osijeku, Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu i Dubrovniku 17. i 19. svibnja 2008. g. U Zagrebu je, osim štanda s promidžbenim i informativno edukativnim publikacijama, bio postavljen 5-metarski reklamni balon sa sloganom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa "Jesam li ja broj 12?".
    {phocagallery view=switchimage|basicimageid=102}
    {phocagallery view=category|categoryid=7|
    limitstart=0|detail=0|imageshadow=shadow1|enableswitch=1}
  • U Splitu su oglašene javne površine plakatima s istim sloganom i pozivom na testiranje.
  • "Hepatos-Dubrovnik" organizirao je 19. svibnja 2008. testiranje na hepatitis zaposlenika Poglavarstva grada Dubrovnika.
  • Mi smo 20. svibnja 2008. organizirali testiranje na hepatitis zaposlenika Poglavarstva grada Splita, u suradnji s Upravnim odjelom za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Splita i Zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.
    testiranje na hepatitis zaposlenika Poglavarstva grada Splita
    testiranje na hepatitis zaposlenika Poglavarstva grada Splita
    testiranje na hepatitis zaposlenika Poglavarstva grada Splita
  • Udruga "Institut" iz Pule je svibnja organizirala 21. testiranje na hepatitis zaposlenika Poglavarstva grada Pule.
  • Za kraj kampanje, organizirali smo 28. svibnja 2008. testiranje na hepatitis zastupnika u Hrvatskom saboru.
    testiranje na hepatitis zastupnika u Hrvatskom saboru
    testiranje na hepatitis zastupnika u Hrvatskom saboru
    testiranje na hepatitis zastupnika u Hrvatskom saboru
  • Odazivom na testiranje, predstavnici državne vlasti svojim primjerom šalju poruku hrvatskim građanima o važnosti testiranja na HCV. Testiranje je istodobno i odgovor na ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa "Jesam li ja broj 12?". Isticanjem činjenice da je svaki 12 stanovnik svijeta zaražen virusom koji uzrokuje kronični virusni hepatitis, a da većina zaraženih toga nije ni svjesna, kampanja "Jesam li ja broj 12?" ima za cilj utjecati na nacionalne vlade i potaknuti ih na usvajanje mjera za brzi obračun s "tihim ubojicom".

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)