Hepatos obilježava Svjetski dan sigurnosti pacijenata

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos i ove godine se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana sigurnosti pacijenata jednog je od globalnih dana javnog zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije. Utemeljila ga je 72.Svjetska zdravstvena skupština usvajanjem rezolucije WHA72.6 – “Globalna akcija za sigurnost pacijenata” u 2019 s ciljem da poveća javnu svijest i angažman, poboljša globalno razumijevanje i rad na globalnoj solidarnosti i djelovanju država članica kako bi se povećala sigurnost pacijenata i smanjila šteta za pacijente.

Svaka osoba diljem svijeta će u nekom trenutku svog života uzimati lijekove za sprječavanje ili liječenje bolesti. Međutim, lijekovi ponekad mogu uzrokovati ozbiljnu štetu ako se nepravilno čuvaju, propisuju, izdaju, koriste ili ako se njihova uporaba nedovoljno prati.

Neispravno uzimanje lijekova i pogreške u liječenju vodeći su uzrok štete koja se može izbjeći u zdravstvenoj skrbi diljem svijeta. Pogreške u liječenju nastaju kada propusti u sustavu korištenja lijekova i ljudski čimbenici kao što su umor, loši okolišni uvjeti ili nedostatak osoblja utječu na sigurnost procesa uzimanja lijekova. To može dovesti do teških ozljeda pacijenta, invaliditeta pa čak i smrti. COVID-19 pandemija značajno je povećala rizik od pogrešaka u liječenju i štete povezane s lijekovima. Priznajući ovo veliko opterećenje i prepoznajući složenost prevencije i smanjenja štete povezane s lijekovima, "Sigurnost lijekova" odabrana je kao tema Svjetskog dana sigurnosti pacijenata 2022.

Globalna kampanja je zamišljena da pruži potreban poticaj za jačanje napora postojećeg Globalnog izazova za sigurnost pacijenata Svjetske zdravstvene organizacije: Lijekovi bez štete koji je SZO pokrenula 2017.. Cilj kampanje je pozvati dionike da odrede prioritete i poduzmu prve mjere u ključnim područjima naglašavajući potrebu usvajanja sustavnog pristupa i promicanja sigurne prakse uzimanja lijekova kako bi se spriječile pogreške u liječenju i smanjila šteta povezana s lijekovima. Posebna će se pozornost posvetiti posljedicama koje pandemija COVID-19 je ostavila na sigurnost lijekova, s obzirom na ozbiljne poremećaje u pružanju zdravstvenih usluga.

Ciljevi Svjetskog dana sigurnosti pacijenata 2022.:

  • PODIZATI globalnu svijest o pogreškama u liječenju povezanim s lijekovima te ZAGOVARATI za hitne mjere za poboljšanje sigurnosti lijekova.
  • OSVJESTITI ključne dionike i partnere o nastojanjima da se spriječe pogreške u liječenju i smanje šteta povezana s lijekovima.
  • OSNAŽITI pacijente i obitelji da se aktivno uključe u sigurnu upotrebu lijekova.
  • OJAČATI provedbu Globalnog izazova sigurnosti pacijenata Svjetske zdravstvene organizacije: Lijekovi bez štete.

VIDEO možete vidjeti ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)