Hepatos na AASLD - The Liver Meeting 2012, Boston, USA

altPredsjednica udruge, mr.sc. Tatjana Reić, sudjelovala je na međunarodnom kongresu The Liver Meeting 2012, koji je održan tijekom 63. sastanka američke organizacije za proučavanje jetrenih bolesti American Assosiation for the Study of the Liver Diseasse (AASLD).
Kongres je održan u Hynes Convention Center-u  u Bostonu, Massachusetts, 09.-13. studenog 2012.

Hepatolozi iz zemalja diljem svijeta okupili su se u Bostonu kako bi podijelili najnovija saznanja i informacije iz područja hepatologije. Kongres pokriva velik raspon bolesti jetre, poput:

 

  • virusnih hepatitisa A-E
  • toksičnih bolesti (npr. alkohol, zlouporaba droga)
  • autoimunih bolesti: npr. autoimuni hepatitis, primarna bilijarna ciroza (PBC) ili primarni sklerozirajući kolangitis

Na kongresu su prezentirane tisuće znanstvenih radova i postera na temu pretkliničkih laboratorijskih istraživanja (ispitivanje pokusnih lijekova u kulturi stanica ili tkiva, ispitivanje na životinjama), pa sve do kliničkih ispitivanja na ljudima.

Cilj sudjelovanja na kongresu bilo je jačanje kapaciteta i usavršavanje znanja tj. učenje i upoznavanje s novim postignućima iz područja hepatologije te održavanje postojećih i stvaranje novih kontakata s bitnim dionicima: stručnjacima, stavotvoriteljima i donosiocima odluka tzv. opinion makers i opinion leaders, predstavnicima farmaceutske i popratne industrije. Tako su, osim prisustvovanja predavanjima i simpozijima sukladno kongresnom rasporedu, održani i brojni radni sastanci s važnim dionicima i predstavnicima farmaceutskih tvrtki.

 

Ključni rezultati i zaključci sa kongresa vezano za hepatitis B i C:

 -brz napredak u razvitku lijekova za hepatitis C. Nove trojne i četvorne terapije sa ili bez interferona postigle su izlječenje (SVR) kod 90-100% pacijenata, od kojih su neki bili „difficult-to-treat“ pacijenti. Podaci o budućim terapijama za pacijente sa cirozom još uvijek su ograničeni, ali postoje naznake da b i tim pacijentima mogle pomoći terapije bez interferona.

Dostupne terapije za hepatitis C (npr. telaprevir/boceprevir + pegilirani interferon + ribavirin) bolje su istražene: moglo bi biti moguće uzimati veću dozu telaprevira dvaput dnevno, umjesto da ga se uzima triput dnevno. Kontroverza oko sigurnosti trojnih terapija kod pacijenata sa cirozom: u francuskoj CUPIC studiji bilo je ozbiljnih komplikacija pa čak smrti, dok je novo ispitivanje prezentirano na ovom kongresu imalo manje komplikacija.

 -sporiji napredak u terapijama za hepatitis B. Dostupne terapije s interferonom ili antivirusnim supstancama (analozi nukleotida/nukleozida) pomažu kontrolirati bolest i količinu virusa u krvi (HBV DNA), ali jako rijetko se postiže „izliječenje“ (HBs antigen negativan, anti-HBs protutijela pozitivna). Postoji nada da bi budući lijekovi mogli češće postizati takvo stanje, ali oni su još u jako ranim fazama razvoja (pretklinička, faza 1).

Aktivnosti na HepHIV 2023 konferenciji

HepHIV 2023 održavao se ovog tjedna u Madridu. Predsjednica Društva  mr.sc. Tatjana Reić sudjelovala je tijekom događanja usmjerenog na napredak i implementaciju integriranog testiranja, nove tehnolog...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)