Hepatitis nepoznatog porijekla pronađen kod djece najmlađe dobi u čak 10 europskih zemalja

Najmanje jedno dijete je umrlo nakon što se razboljelo od misteriozne epidemije akutnog hepatitisa nepoznatog porijekla koji je zarazio djecu u 10 europskih zemalja, potvrdila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Do 21. travnja prijavljeno je najmanje 169 slučajeva "nepoznatog podrijetla" diljem svijeta, priopćio je SZO u subotu. Slučajevi su prijavljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske (Ujedinjeno Kraljevstvo) (114), Španjolskoj (13), Izraelu (12), Sjedinjenim Američkim Državama (9), Danskoj (6), Irskoj (< 5), Nizozemska (4), Italija (4), Norveška (2), Francuska (2), Rumunjska (1) i Belgija (1).

"Slučajevi su u dobi od 1 mjeseca do 16 godina. U 17 djece (otprilike 10 posto) bila je potrebna transplantacija jetre; prijavljen je najmanje jedan smrtni slučaj", rekao je WHO u subotu.

U mnogo slučajeva pojavi teškog akutnog hepatitisa, povećanim razinama jetrenih enzima i žutice prethodili su gastrointestinalni simptomi, uključujući bol u trbuhu, proljev i povraćanje. Većina slučajeva nije imala temperaturu. Uobičajeni virusi koji uzrokuju akutni virusni hepatitis (virusi hepatitisa A, B, C, D i E) nisu otkriveni ni u jednom od ovih slučajeva. Na temelju trenutno dostupnih informacija međunarodna putovanja ili veze s drugim zemljama nisu identificirani kao čimbenici.

Još nije jasno da li je došlo do porasta slučajeva hepatitisa ili povećanja svijesti o slučajevima hepatitisa koji se javljaju očekivanom stopom ali ostaju neotkriveni. Istraživanja su u tijeku u svim zemljama koje prijavljuju slučajeve.

Nije utvrđena nikakva veza s cjepivom protiv bolesti COVID-19, a detaljne informacije prikupljene putem upitnika za slučajeve o hrani, piću i osobnim navikama nisu uspjele identificirati bilo kakvu uobičajenu izloženost.

Toksikološka istraživanja su u tijeku, ali se smatra vjerojatnijim da je riječ o infektivnoj etiologiji s obzirom na epidemiološku sliku i kliničke značajke slučajeva.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) radi s timovima u svakoj od zemalja koje prijavljuju slučajeve, zajedno sa SZO-om i drugim ključnim partnerima kako bi podržao istrage koje su u tijeku. ECDC olakšava razmjenu informacija čim postanu dostupne, kao i alata za provođenje istrage.

ECDC će nastaviti pratiti razvoj situacije putem svojih obavještajnih aktivnosti o epidemiji i povezivati ​​se s državama članicama i međunarodnim partnerima, stoji na kraju priopćenja objavljenog na službenim stranicama te europske organizacije.

Više informacija možete naći na stranicama ECDC i SZO

Aktivnosti na HepHIV 2023 konferenciji

HepHIV 2023 održavao se ovog tjedna u Madridu. Predsjednica Društva  mr.sc. Tatjana Reić sudjelovala je tijekom događanja usmjerenog na napredak i implementaciju integriranog testiranja, nove tehnolog...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)