HCC – sudbina koja se može izbjeći: stručni skup pod pokroviteljstvom Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

U sklopu planova obilježavanja 20. godišnjice zalaganja za pacijente s bolestima jetre Hrvatsko društvo za bolesti jetre "Hepatos" održalo je stručni skup pod nazivom „HCC – sudbina koja se može izbjeći: Do prevencije raka jetre eliminacijom hepatitisa (i šire) kroz univerzalnu zdravstvenu pokrivenost s dodatnim osvrtom na COVID-19“ pod pokroviteljstvom Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Sastanak je na jednom mjestu, što osobno što virtualno, okupio eminentne govornike i ugledne međunarodne goste, poput Dubravke Šuica, potpredsjednice Europske Komisije, Stjepka Pleštine, predsjednika Hrvatskog društva za internističku onkologiju te Masoud Dara-e, predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, kao i brojne predstavnike Europskih udruženja pacijenata s bolestima jetre, Odbora za prevenciju virusnih hepatitisa, goste iz šire regije (Albanija, Bosna and Herzegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Cipar, Gruzija, Hrvatska, Kosovo, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovačka, Slovenija) te lokalne stručnjake, usko vezane uz područje liječenja bolesti jetre.

Danas, kada se društvo u cjelini suočava s COVID-19 prijetnjom za javno zdravlje, kojoj svakako treba posvetiti pažnju, ne smijemo zapustiti svoja prethodna dostignuća u javnom zdravstvu. U ovom trenutku, kada je COVID-19 pandemija zahvatila više od 6 milijuna ljudi, ne možemo napredovati u borbi protiv bolesti jetre, no barem bismo trebali pokušati zadržati trenutnu situaciju i izbjegavati korake unazad kako ne bismo izgubili teško postignut zamah u eliminaciji virusnih hepatitisa kao i drugih jetrenih bolesti.

  • Prema podacima European Cancer Information System u 2018. u Republici Hrvatskoj zabilježeno je  639 novih slučajeva raka jetre, a broj umrlih iznosio je 547.
  • Rak jetre je deseti po učestalosti među zloćudnim tumorima, peti uzrok smrti od zloćudnih bolesti među muškarcima i deveti kod žena. Bolest je puno češća u zemljama u razvoju.
  • Rizik od hepatocelularnog karcinoma, najčešće vrste raka jetre, veći je kod osoba s dugotrajnim jetrenim oboljenjima, poput ciroze uzrokovane infekcijama hepatitisa B i C ili bezalkoholnom bolesti masne jetre.
  • Smatra da su kronične infekcije virusnim hepatitisom uzrok otprilike dvije trećine svih slučajeva raka jetre - najčešćeg karcinoma u mnogim dijelovima svijeta.
  • Dok u ostalim slučajevima raka postotak smrtnosti pada kod raka jetre postotak smrtnosti je u porastu.

U suorganizaciji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Hrvatskog društva za internističku onkologiju, Hrvatskim onkološkim društvom, Hrvatskim gastroenterološkim društvom, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za dijagnostiku i liječenje virusnog hepatitisa,  sastanak je planiran s ciljem podizanja svijesti donositelja odluka, angažiranja pacijentskih organizacija, kliničara i političara te jačanja hrvatskih zdravstvenih napora u prevenciji karcinoma jetre, tj. hepatocelularnog karcinoma (HCC) te“ tihih epidemija jetre“( virusne hepatitise i masnu jetru).

Virusni hepatitisi su važan javnozdravstveni problem u europskoj regiji koji svake godine oduzimaju živote 168.500 osoba. Većina tih smrtnih slučajeva uzrokovana je neliječenjem kroničnih hepatitisa, što može rezultirati cirozom i rakom jetre.

Na samome početku skupa, okupljene su pozdravile predsjednica Društva Hepatos, Tatjana Reić, te Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, koja je u pozdravnoj video poruci naglasila važnost “eliminacije kroničnih zaraznih i nezaraznih bolesti kao dijela kontinuirane brige za zdravlje stanovništva“  te istaknula “ Naš je cilj podržati države članice u poboljšanju prevencije i skrbi o raku te ojačati naš pristup kroz sve faze bolesti. Plan za borbu protiv raka u Europi bit će usvojen pod vodstvom moje drage kolegice i prijateljice Stelle Kyriakides, povjerenice za zdravstvo, u četvrtom tromjesečju 2020.“

Ključnu prezentaciju o problemu hepatocelularnog karcinoma održao je prof. Stjepko Pleština, predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju na kojeg se nadovezao Stephan Gijssels, Izvršni Direktor organizacije Digestive Cancers Europe, koji je  sudionicima predstavio 2 inicijative Europske komisije.

  • DG SANTE – Beating Cancer Plan (Plan kako pobijediti rak) – Povjerenice za zdravlje  Stelle Kyriakides
  • DG RESEARCH – Cancer Mission (Misija rak) – Povjerenice za Inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel

U prezentaciji je istaknuto kako je, na području zdravlja, rak jedan od glavnih prioriteta Europske komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen koja planira usvojiti ove inicijative „kako bi se državama članicama pružila potpora za poboljšanje nadzora i liječenja raka”, (…) smanjila patnja uzrokovana tom bolešću i kako bi Europa preuzela vodeću ulogu u borbi protiv raka.“

Nakon toga, uvaženi međunarodni stručnjaci prezentirali su rezultate trenutnog stanja iz prakse, podijelili svoja znanja i savjete za daljnje korake kako bi uspješan model virusnih hepatitisa mogli preslikati i na podizanje svijesti o opasnostima i izazovima u rješavanju problema masne jetre te ostalih bolesti jetre.

Zaključci sastanka sažeti su u dokument „Policy Recomendations to European Commission and EU Memeber state“s (Preporuke za Europsku Komisiju i Zemlje članice EU) koje će biti proslijeđene Europskoj Komisiji s ciljem podizanja svijesti donositelja odluka.

U drugi dio skupa, posvećen masnoj jetri, okupljene je predavanjem o prirodnom tijeku ove „tihe epidemije“ uveo prof. Ivica Grgurević,  pročelnik Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu KB Dubrava. Procjenjuju se da od nealkoholne masne bolesti jetre danas boluje jedna trećina populacije. Bolest nastaje kod ljudi koji ne konzumiraju alkohol te nastaje kao posljedica ‘modernog načina života’, a vrlo ju je važno prepoznati i liječiti jer je ona rastući uzrok karcinoma jetre, kao i ciroze jetre. Ovaj najbrže rastući poremećaj jetre u Europi, uz NASH, često se smatra standardnim uvjetom života.

S obzirom da je nadolazeći Trio (Njemačka, Portugal i Slovenija) kao i prethodni (Rumunska, Finska, Hrvatska) predsjedavajućih Vijećem EU kao prioritete naveo „Unija koja osnažuje i štiti sve svoje građane“ što znači „… područje javnog zdravlja koje će svim građanima EU pružiti pristup zdravstvenoj zaštiti, sigurnosti pacijenata i mobilnosti, te iskoristiti mogućnosti koje nude nove medicinske tehnologije.„ Ministarstvo zdravstva RH prepoznalo je vrijednost ovog skupa te ga uvrstilo u službeni kalendar događaja organiziranih pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ovim događajem Društvo Hepatos i okupljeni stručnjaci, predstavnici državnih institucija i pacijentskih organizacija napravili su iskorak kako bi što bolje obavijestili i informirali širu javnost o sve većem teretu koji HCC, kroz „tihe epidemije jetre“( virusne hepatitise i masnu jetru) nameće na društvo u cjelini, te ukazali na potrebe procijene trenutne situacije, dosadašnjih postignuća i izazova, kao i pravca djelovanja u budućnosti kako bismo spriječili daljnje patnje i smrti uzrokovane rakom jetre.

 

Video snimku događaja možete vidjeti:

https://www.youtube.com/channel/UCIFseSu3E3BTMusMdxhgE5g

 

 

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)