Godina dana besplatnog telefona

hepatos telefonHrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos" 14. veljače 2008. godine obilježava prvu godišnjicu rada besplatnog info telefona za oboljele od hepatitisa - više od 800 savjeta pruženo u Savjetovalištu udruge.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je zaraženo hepatitisom C oko 65 tisuća, a hepatitisom B oko 60 tisuća osoba. Točno prije godinu dana, u sklopu svog Savjetovališta, "Hepatos" je pokrenuo besplatni info telefon 0800 400 405 na kojem svi zainteresirani mogu dobiti općenite informacije o hepatitisu, prevenciji, načinu prenošenja te mogućnostima liječenja zaraznih bolesti uzrokovanih virusima hepatitisa. U protekloj godini Savjetovalištu se za pomoć obratilo 853 korisnika, od toga žena 59%; 74% zvali su oboljeli osobno; 42% novih korisnika ; 29% ovisnika.

Najčešće postavljeno pitanje odnosilo se na dinamiku odobravanja liječenja od strane HZZO-a, a najveći broj poziva bio je iz Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

"Hepatos" je jedina hrvatska udruga koja je članica European Liver Patient Association (ELPA-e), a predsjednica Udruge mr. sc. Tatjana Reić je ujedno i potpredsjednica ove europske asocijacije. Udruga "Hepatos" godinama kontinuirano pomaže oboljelima od hepatitisa, a prošle godine odlučila je podići razinu informiranosti u Hrvatskoj o ovoj zaraznoj bolesti i istovremeno osigurati pružanje praktičnih savjeta o problemima koja muče oboljele kroz besplatni telefon. Hepatitis je i gorući javno zdravstveni problem u cijelom svijetu - u kontaktu s hepatitisom B bilo je dvije milijarde ljudi, oko 400 milijuna nositelji su kroničnog HBV-a, a svake godine od ove bolesti umire milijun osoba. HCV-om kronično je zaraženo 170 - 200 milijuna osoba i ta brojka se svake godine povećava za 3 - 4 milijuna. Od posljedica HCV-a godišnje umire 1,5 milijun ljudi. Na žalost, vrhunac epidemije tek se očekuje u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)